НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ – Расписано дванаест јавних позива

Национална служба за запошљавање недавно је расписала 12 јавних позива за ову годину, неки су орочени, а на поједине се може конкурисати све док има расположивих средстава. Како кажу у НСЗ, као и претходних година, акценат ће бити на теже запошљивим категоријама, односно, младима до тридесет година, особама без завршеног средњег образовања, старијима од педесет година, Ромима, особама са инвалидитетом, дугорочно незапосленима, корисницима новчане социјалне помоћи и онима који имају статус вишка запослених.

У питању су јавни позиви, односно конкурси, за рефундацију трошкова подршке особама са инвалидитетом које се запошљавају под посебним условима, за реализацију мере приправништва за младе са високим образовањем, за субвенцију зараде за особе са инвалидитетом без радног искуства, мере приправништва за незапослене са средњим образовањем, стицања практичних знања, за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослене особе са инвалидитетом, стручна пракса, организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица, јавни позив послодавцима за доделу субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, јавни позив незапосленима ромске националности за доделу субвенције за самозапошљавање, као и јавни позив незапосленима за доделу субвенција за самозапошљавање.

Планирано је да ће путем ових мера бити укључено 20.165 незапослених од којих 2.285 особа са инвалидитетом. За ове намене одређено је 6,55 милијарди динара.

Већина јавних позива биће отворена до 30. новембра док је рок за подношење захтева за мере намењене особама са инвалидитетом 31. децембар. Јавни позиви за доделу субвенција за самозапошљавање биће отворен до 31. марта а рок за подношење захтева потенцијалних извођача јавних радова је 15. март. Ове године јавни радови организоваће се у области социјалне заштите и хуманитарног рада, одржавања и обнављања јавне инфраструктуре и заштите животне средине. У њих ће бити укључени корисници новчане социјалне помоћи који су радно способни, Роми, особе без завршене средње школе, они који посао траже дуже од 18 месеци и особе са инвалидитетом.

Како је за ЛН изјавио Зоран Миладиновић, в.д. директора лозничке филијале Националне службе за запошљавање, мерама које су спроведене прошле године, обухваћена је укупно 621 особа, највише програмом “Моја прва плата” – 130, субвенције за запошљавање теже запошљивих добило је њих 98, обуком на захтев послодавца обухваћено 80 особа, стручну праксу обавило је 50 особа, приправнички стаж са средњом стручном спремом обавило је њих 18 а са високом двоје.

За самозапошљавање за које је лане владало велико интересовање, треба истаћи да сви који желе да конкуришу за ову меру треба да имају завршену обуку “Пут до успешног предузетника”.  Мером самозапошљавања је лане обухваћено и седам Рома и исто толико особа са инвалидитетом. У јавним радовима учествовало је 45 лица као и 25 особа са инвалидитетом.

Сви који желе да учествују у овогодишњим мерама за запошљавање, захтеве треба да поднесу надлежним филијалама НСЗ непосредно, електронски или путем поште.              

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗЛОЖБА СЛИКА МАРИЈЕ РИСТАНОВИЋ – Уметност која нема граница

МАНАСТИР СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У БИЈЕЛИМ ВОДАМА – Посета епископа Фотија, администратора Епархије шабачке

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )