ЛОЗНИЧАНИ У БЕОГРАДУ – Србија није на продају

Међу еколошким активистима који од 10. фебруара кампују испред Председништва Србије, а траже доношење Закона о забрани истраживања и експлоатације литијума и бора, налазе се и представници Удружења ‘’Не дамо Јадар’’. Они, уколико не буду испуњени њихови захтеви, планирају ту да остану до Сретења. Данас је у центру Београда одржан протест подршке мештанима из угрожених подручја, а директор кампање’’Крени промени“ Саво Манојловић казао је да власт има рок да до уторка усвоји закон о трајној забрани експлоатације литијума и бора, иначе ће на Дан државности бити организованнови протест, односно Сретењска одбрана Устава и државности, како је то назвао.

На скупу је говорио Златко Кокановић, потпредседник ‘’Не дамо Јадар’’ из Горњих Недељица, који се захвалио Београђанима који су их посетили и подржали. Он је испред зграде РТС-а рекао да је ту да се обрати овој  “јавној кући” којој сви плаћамо месечну претплату уз струју и ниједно слово није рекла о ‘’Рио Тинту’’ и нашим проблемима у угроженим подручјима.

– Дошле су нам стотине новинарских екипа из Европе и света, и Европа је боље упозната са нашим проблемом него Србија. Нека нас сликају са својих прозора и пренесу председнику да смо ту, и да ћемо доћи у уторак опет. Оставили смо куће, породице и жртвујемо се за свој дом, за Србију и своју децу. Ми нисмо на продају. Доказујемо да можемо седам дана камповати у Београду, а ако буде требало и у долини Јадра, Јагодини, Прањанима, Добрињи, камповаћемо месецима. Животе ћемо своје положити у Јадру – поручио је поред осталог Кокановић и позвао председника Александра Вулића да ‘’сутра нареди својим послушнима да изгласају закон о трајној забрани експлоатације минерала који у себи садрже бор и литијум’’.

Међу онима који су у кампу испред Председништва је и Лозничанин Владан Јаковљевић већ четврти дан. Каже да их грађани посећују масовно, доносе поклоне, храну и тога је толико да ће вероватно бити послато неким установама, у Звечанску и слична места. Потврдио је да, уколико не буде помака, у уторак следи нови протест еколошких активиста.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ГУЧЕВУ – Завршено  спасавање параглајдеристе

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ – Расписано дванаест јавних позива

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )