НАШИ СМО – Соколово око

Када је у децембру пре две године први пут наговештена набавка специјалног возила за контролу паркирања у Лозници, такозваног “ока соколовог”, многи су се понадали коначном увођењу реда на нашим улицама, али су други скептично коментарисали да сем пустог обећања и трошења народних пара за опремање овог система, какав се за сада користи само у Београду, некаквог озбиљнијег ефекта неће бити.

Програмом пословања “Паркинг-сервиса”, ова набавка је најављена за 2021. годину, као и увећање прихода у наредних пет година, уз непромењену цену услуге паркирања. Сада је већ фебруар, знамо које године, али “око соколово” још увек није прогледало, а паркирање у граду никада није било горе. Ово се може чути свакодневно и од суграђана на улици који морају да заобилазе паркирана возила на тротоарима, па негодују због тога, али и видети на друштвеним мрежама где грађани често “каче” снимке непрописно паркираних возила.

Наравно, негодују и возачи, поготово они који имају плаћене месечне карте, да тешко проналазе слободно паркинг место. Али гласнији су они први па се стиче утисак како више нико не поштује ни закон нити ред, да се не зна ко је надлежан за кажњавање возача који користе сваки квадрат слободног простора да се паркирају, по могућству што ближе месту на које су кренули. Готово да нема улице у којој су слободне обе траке за вожњу, што би било нормално за двосмерне трасе, праве се дивља паркиралишта, на зеленим и јавним површинама, а пешаци како се снађу. Зато је, ваљда, све већа сумња да би и батаљон “соколових очију” томе могао стати на пут, мада нада постоји да ће све бити боље тек када несавесни возачи почну да ваде новац из новчаника за високе казне.

Са друге стране, последњих дана се може прочитати о искуствима Београђана са оваквом контролом и кажњавањем непрописног паркирања, где се опет показала домаћа довитљивост да у сваком закону нађемо рупу, а сваку могућност кажњавања избегнемо на скоро комичне начине. Један такав пример се десио недавно, а несвакидашња сцена забележена је на Аутокоманди. Неко је телефоном снимио српску сналажљивост да доака “оку соколовом”, али је комично то да су актери на снимку управо они који би требало да брину о реду у саобраћају и кажњавају непрописне поступке возача. Наиме, на снимку је забележено како двоје саобраћајних полицајаца таблицу аутомобила који су користили, сакривају белим папиром, свесни непрописног паркирања и, по свему судећи, у нади да их тако неће снимити “око соколово”. Види се да два униформисана лица излазе из аутомобила и припремају се за свој радни задатак, а пошто на аутомобилу нема никаквих службених ознака, може се претпоставити да је оно приватно власништво неког од њих двоје. Када су се разишли пролазници, док један саобраћајац “разгледа околину”, његова колегиница са задњег седишта аутомобила вади бели папир и њиме прекрива таблицу са регистарском ознаком.

Овај снимак је брзо запливао друштвеним мрежама, кренули су коментари, негативни и шаљиви, а, како су пренели неки медији, из полиције су потврдили да ће против полицајке бити покренут дисциплински поступак. Наравно, и овде је дошла до изражаја српска солидарност и особина да се стане на страну “слабијег”, у овом случају оних који праве прекршај, макар то били и полицајци, који би требало да буду увек на правој страни закона и правде. Да ли је оваквим чином разбијена фама да “око соколово” нема милости и да бележи сваког ко заустави макар и на кратко аутомобил тамо где то није по пропису, не може се одговорити прецизно и са сигурношћу, али да смо способни свакој новотарији да изврдамо, барем накратко, то стоји.

Е, сад, Београд је метропола, тешко да у сваком тренутку могу бити санкционисани сви прекршиоци саобраћајних прописа, али за Лозницу би таква врста надзора, можда, могла да уроди плодом. Наш “Паркинг-сервис” наплаћује паркирање на нешто мање од 1.700 паркинг места у две зоне, а ако би сваког дана успело преко “ока соколовог” да усними барем половину неправилно паркираних аутомобила, ово јавно предузеће не би требало да брине за своје пословање и унапређење контроле мирујућег саобраћаја у будућим данима. Проблем се може појавити само ако вешти возачи уз редовну куповину горива почну да купују и блокове папира за маскирање таблица. У том случају каса ће бити празнија, а пешаци и возачи бицикала и даље ће правити слалом по граду.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Улог

НАШИ СМО – Ко сме, тај може

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )