ПРОБЛЕМИ У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Струје имају само за сијалицу

Милан Видаковић

Када треба да укључе бојлер и загреју воду за купање после напорног дана, житељи дела Доњег Добрића, познатог као Добрића поље, претходно морају да провере да ли је искључен електрични шпорет, а ако затреба јарме за стоку, пре него укључе прекупач да самељу кукуруз, морају искључити све друге потрошаче електричне енергије јер напона има само за један уређај.

Са овим проблемом мештани дела Доњег Добрића живе већ деценијама. Да живе без уличне расвете већ су навикли, да су им прилазни путеви до кућа и њива лети прашњави, а зими блатњави и то је део свакодневног живота ових петнаестак домаћинстава, али да не могу да гледају телевизију, ако неко од укућана суши косу феном, или да веш машина никако не сме бити укључена, ако ради рерна, то житељи ове месне заједнице сматрају крајњим немаром надлежних, како у локалној самоуправи, тако и у „Електродистрибуцији“. Зато је један број њих одлучио да се писаним путем обрати Градском већу и градоначелнику Видоју Петровићу и затражи решење својих проблема. Како се наводи у захтеву који су предали прошлог петка, од надлежних траже „обезбеђивање најелементарнијих права грађана на квалитетну електричну енергију“.

Ко је дао да линије за струју ниског напона иду преко њива, уместо поред пута – Видаковић

– Већ деценијама имамо огроман проблем са електричном енергијом јер је напон на месту испоруке електричне енергије (наша домаћинства) од 160 до 180 волти. И поред вишегодишњих указивања и упућивања захтева председнику месне заједнице Јеленку Симићу да учини нешто по том питању, он нас увек одбија са образложењем да за нас нема ништа и да су планиране инвестиције за поправке електро мреже увек упућене на нека друга места због приоритета – наводи се у захтеву.

Како даље пишу потписници захтева, срамота је то што у 21. веку немају електричну енергију, осим за осветљење јер, практично, није могуће прикључити било какву машину неопходну за живот и рад у једном пољопривредном домаћинству.

– У овом делу села људи живе већ шест деценија и увек је било проблема са струјом. Ако користимо један потрошач, онда не смемо други. Селективно укључујемо апарате. Пријављивали смо ми то више пута, али ништа није учињено, као да не припадамо Доњем Добрићу. Ако је тако, онда нас треба припојити Горњем или Козјаку. Прееседник месне заједнице каже да ја хушкам народ против њега, што није тачно јер ми само тражимо своја права, елементарне ствари за живот на селу, струју, пут и воду – каже Милан Видаковић и објашњава да нема везе колико је кућа стара и да је у његовој нова електроинсталација, али да је напон недовољан.

Преко њива

Додаје да су више пута долазили да га контролишу да, можда, не краде струју и зато каже да би он и његове комшије волели да надлежни изместе мерење потрошње на стуб и да их више не малтретирају.

– Ето, ја сам пензионер, бивши радник ”Електропривреде” и цео век сам се борио за смањење губитака електричне енергије, а сада ми долазе да ме контролишу, иако ме познају. Не знам само ко је уопште дао да линије за струју ниског напона иду преко њива, уместо поред пута, а и то је урађено на делу реконструисане мреже. То су обрадиве парцеле и електромрежа смета пољопривредницима. Не морам ни помињати да уличну расвету немамо – каже наш саговорник.

Како нам је рекао, истог дана, када је предат захтев Градском већу, долазили су председник месне заједнице и директор „Електродистрибуције“ и обећали да ће већ од следеће седмице доћи геометри да трасирају линију за нову нисконапонску мрежу. Ово нам је потврдио и Јеленко Симић, председник Месне заједнице Доњи Добрић, уз објашњење да ће више појединости о овом проблему моћи да каже тек у понедељак.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОНТРОЛНА УТАКМИЦА РАДНИЧКОГ И ОМЛАДИНАЦА ЛОЗНИЦЕ – Тежак терен, доста погодака

ПРИЗНАЊЕ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ – Лукићу „Светосавско благодарје“

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )