СПОМЕНИК У ЦИКОТАМА – Сећање на жртве фашизма

Спомен-обележје које ће се налазити у Цикотама посвећено страдању недужних мештана овога села, које су пре 81 године, 19. октобра 1941. побили немачки војници, требало би да буде откривено крајем овог месеца. Према речима Животе Исаковића, председника лозничког СУБНОР-а, груби радови су углавном завршени и сада предстоји део посла након којег ће то место добити предвиђени изглед.

– Предстоји постављање мермерних плоча и облагање украсним каменом. На плочама ће бити имена и презимена 431 мештанина Цикота који су настрадали тог крвавог октобра 1941. када је немачки окупатор овде починио незапамћене злочине убијајући све редом, децу, жене, мушкарце  и старе. Планирамо крајем месеца освећење овога места и откривање споменика – казао је он данас за портал ЛН.

Камен темељац за спомен-обележје које ће имати централни стуб са крстом, а са стране по два друга стуба на којима ће се налазити мермерне плоче, освештан је на годишњицу стрељања прошле године, а том чину присуствовали су представници  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, градске управе и СУБНОР-а Лознице.

Немачка казнена 342. дивизија, која је дошла из Француске, направила је стравичне покоље на овим просторима. Само у Цикотама су немачки војници убили  сто тридесет и петоро деце млађе од десет година и 190 млађих од 14 година, а у Коренити  четрдесет и деветоро деце млађе од десет и 65 која нису навршила 14 лета.

Иницијативу за подизање спомен-обејежја поднео је Градски одбор СУБНОР-а, уз подршку МЗ Цикоте, за шта је добијена најпре сагласност града, а онда и ресорног министарства.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Фебруар са стотинак позитивних дневно

ИМА НАДЕ – Вратили нађени новац

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )