ПАКТ И КОАЛИЦИЈА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ  У ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ – Тужилаштво да хитно реагује

Коалиција против корупције у заштити животне средине и Подрињски антикорупцијски пакт (ПАКТ) затражили су од Основног тужилаштва у Лозници хитну реакцију поводом поновне незаконите сече шуме у долини Јадра

У саопштењу за јавност ПАКТ и Коалиција подсећају да ово није први пут да се у долини Јадра обавља незаконита сеча шуме. Поред наставка откупа домаћинстава и након укидања Уредбе Владе, ово је још један доказ на терену да компанија „Рио Тинто“ не намерава нигде да оде, шта више, поново је видимо у улози подстрекача нелегалне сече шума, стоји у саопштењу. Удружења сматрају да се овог пута не може стати на починиоцима и да је Основно тужилаштво у Лозници дужно да утврди подстрекача ово кривичног дела. Техника је већ опробана и некажњива, наводе ПАКТ и Коалиција, компанија купи парцелу, а онда бивше власнике, још док парцела није пребачена у катастру на компанију, подстичу на нелегалну сечу шуме, под образложењем да њих интересује само плац, а не и шума.

ПАКТ и Коалиција против корупције у животној средини подсећају јавност да против компаније ”Рио Тинто”  у Основном тужилаштву у Лозници већ постоје две кривичне пријаве које су удружења ”Не дамо Јадар” и ПАКТ поднели, а у једној од њих управо се указује на подстрекавање компаније на извршење кривичног дела, што само по себи подразумева кривичну одговорност.

– До сада смо поштовали независност треће гране власти, али упозоравамо да више нема толеранције за нечињење, непоступање и кукавичлук – наводи се.

Удружења постављају питања свим државним органима:

– Како је могуће да се страна корпорација овако понаша у Србији        и да нема реакције надлежних органа?

– Шта ”Рио Тинто” зна, што јавност не зна, када се наставља са откупом домаћинстава и после укидања Уредбе?

– Зашто још, након две недеље од укидања Уредбе, није укинута Одлука Републичког геодетског завода о пренамени пољопривредног и шумског земљишта у грађевинско?

На крају саопштења упућен је позив надлежним органима да јавно објаве колико је до сада било осуђујућих пресуда поводом крађе шуме у долини Јадра и да ли су надлежни органи у претходним поступцима покушали да утврде подстрекавање?

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Улог

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Ко контролише рад савета МЗ?

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )