ОТЕЖАНА НАСТАВА У ШКОЛАМА – Више незванично него званично заражених

Из Форума средњих стручних школа апелују на Владу и надлежно министарство да почну са применом антиковид мера у школама јер је све већи број заражених наставника и ученика као и помоћних радника. И у лозничким школама има све више проблема са организовањем наставе

Данас, као и сваког петка, Министарство просвете и Тим за школе имаће пред собом податке о тренутној епидемијској ситуацији у школама у Србији и, сходно томе, донеће и одговарајуће одлуке о начину на који ће се наредних дана одвијати настава. Да ситуација није нимало ружичаста, упозорава и најава која стиже из Форума средњих стручних школа да ће свим репрезентативним синдикатима образовања предложити да одрже једночасовни штрајк упозорења “како би се Влада и министар просвете пробудили и почели да примењују мере за спречавање ширења инфекције ковид-19 које су у Европи већ увелико актуелне”. Из Форума апелују на надлежне да обезбеде четворослојне маске за све запослене и ученике, техничке уређаје који проверавају ваздух у просторијама, а о којима нико и не прича, да се повећа број помоћног особља како би се просторије редовно чистиле, као и да се обезбеди да у школу долазе само здрави наставници и ученици, што сада, како тврде, није случај.

Како наводе, свакодневно у школама оболевају један или два наставника, сматрају да нико не би смео да уђе у школу без негативног теста, а у наше школе улазе болесни и наставници и ученици. Сумњају и у податке који се износе о броју заражених у школама и траже да се у јавност изнесу подаци о заражености наставника по градовима.

Јелена Мирковић, директорка Средње школе “Свети Сава”, каже за ЛН да генерално, у свим лозничким школама, постоји проблем организовања наставе. На недељном нивоу у свим школама се зарази по пет-шест ученика и три-четири наставника, али додаје да је ситуација још гора.

– У мојој школи тренутно су четири наставника званично позитивна на корону, али и још толико их не долази на наставу јер имају све симптоме короне и речено им је да не иду у школу, они су званично негативни. Мислим да ни ђаке не тестирају. У уторак смо једну ученицу због повишене температуре послали на тестирање, али они то нису учинили, већ су је само послали кући и рекли да не иде у школу. Додатан проблем створило је смањење карантина за инфициране са четрнаест на седам дана, а за контакте на пет дана. У школи су нам три чистачице на боловању, а само за једну имамо замену,  проблем је што не можемо да ангажујемо некога на пет дана – објашњава директорка.

Како каже, проблем је и што су у ово време, поред ковида, ту и сезонски грип и прехлада и мисли да немамо праву слику стања заражених ковид вирусом.

– Још увек ни у једној школи нема случајева да у групи буду три ученика позитивна и да она мора да пређе на онлајн наставу. Мале су бројке заражених, али, понављам, рачунају се само званично позитивни. Сваког петка са нестрпљењем очекујемо да ће надлежни предузети нешто, да недељу дана пресеку било би мало другачије – каже Мирковићева.

Просветари, иначе, истичу да готово није било године када зимски распуст није продужаван, некада због сезонског грипа, некада због хладноће, па се и у овако критичној ситуаицији очекивало нешто слично.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БРЗИ ПУТ ШАБАЦ-ЛОЗНИЦА – Увид у Студију утицаја на животну средину

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Оболелих више само у Малом Зворнику

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )