НА ГРАДСКОМ ГРОБЉУ – Никад више сахрана

Током 2021. године на градском гробљу у Лозници обављено је 426 сахрана, што је 82 више у односу на претходну. Према речима шефа гробља Анђелка Вучићевића, никада није било више сахрана и ово је одступање од уобичајених бројки пошто је претходних година ретко када било више од 300 укопа за дванаест месеци.

У јануару прошле године обављено је 38 укопа, мало више него у истом месецу 2020, а у прва 24 дана ове било их је осамнаест па је то, можда, најава године са мање сахрана. Вучићевић каже да на градском гробљу нема више закупа места унапред, као што је пре била пракса.

– На градском гробљу места има за још сигурно две, три године. У овом моменту није могућ закуп гробних места унапред, осим у случају када неко премине па његов супружник узме још једно место. Тако ће вероватно бити све док не буде омогућено проширење постојећег простора за вечне куће – каже он.

На градском гробљу, којим руководи КЈП ‘’Наш дом’’,  трошкови сахрањивања нису повећани, и важе цене које нису мењане од 2013. године. Тако је износ који треба платити за место где је неко сахрањен 832, а резервација празног 1.255 динара годишње. Трошкови сахрањивања и накнада су 15.237 динара (копање раке, сахрањивање, одржавање гробног места до годину дана, склањање цвећа, досипање земље). Када је први закуп, обавезно је да буде десетогодишњи, а цена од 20.870 динара, обухвата једно место где је обављена сахрана и једно празно. “Наш дом” има уговор са Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање о рефундацији погребних трошкова и то је једино промењено почеткомгодине, мало је повећан износ, и сада је 46.533 динара.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминула два ковид пацијента

ФУТСАЛ: ОМЛАДИНСКА ЛИГА ФСРЗС – Обрали Башту, спремни за Смедерево

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Anja 2 years

    Bitno je da se zidaju zgrade i prave naselja duhova.Loznica konstantno gubi stanovništvo kao i cela Srbija,narod tri puta više umire nego što se rađa a i beži se u inostranstvo.Posla će najviše imati zdravstvene ustanove,farmaceuti i pogrebne radnje.To se već uveliko vidi.

  • Disqus ( )