СЕОС – Шта су питали?

Уз данашње саоптење за јавност Савез еколошких организација Србије (СЕОС) доставио је и списак питања  упућена Влади Србије која су, како тврде,  остала неразјашњена после стављања ван снаге уредбе о доношењу просторног плана која преносимо у целости.

 • Да ли Влада, или председница, има информације или уверавања од стране компаније (”Рио Тинто”) да је одустала од пројекта “Јадар” и да ли компанија напушта Србију?
 • Ко ће да утврди штету у горњем Јадру која је изазвана истражним активностима компаније ”Рио Сава”?
 • Шта ће бити са урушеним  кућама које су у власништву компаније јер ми не пристајемо да живимо у таквом окружењу које подсећа на ратно стање и овим путем захтевамо да се оне поруше да не праве ругло у селу?
 • Када ће бити поднет захтев за враћање нашег земљишта у пољопривредно, имајући у виду да је отпао основ за промену намене која нам је извршена од стране РГЗ – Службе за катастар непокретности?
 • Када ће обрачун локалног пореза на имовину бити усклађен са пољопривредним земљиштем јер не пристајемо да буде обрачунаван као на грађевинско земљиште?
 • Да ли се наставља “Зелени фонд”, односно обећано улагање у заштиту животне средине, имајући у виду да смо већ предложили каналисање тока Јадра?
 • Да ли ће се испунити обећања локалној заједници министра Бранислава Недимовића и директора Путева Србије Зорана Дробњака о улагању у инфраструктуру, изградњу путева, санацију електромреже?
 • Да ли престанак важења Уредбе значи и да су престали локацијски услови издати од надлежног министарства?
 • Да ли ће и када бити заштићена Црква Св. Георгија, како је обећао председник републике?
 • Да ли је Влада Републике Србије спремна да у сарадњи са стручњацима из различитих области обезбеди стављање подручја горњи Јадар под режим највећег степена заштите као подручја од посебног значаја за Републику Србију?
 • Какав је правни статус пуномоћја којим је јавно предузеће “Путеви Србије” овластило компанију “Рио Сава” да прибавља техничку документацију и да ли она има иста таква пуномоћја и за остале инфраструктурне послове (гасовод, пруга…)?

Уз ова питања поновљен је и захтев о трајној забрани истраживања и експолатације, односно прераде литијума и бора на територији целе републике Србије уз који је приложен и предлог закона који би требало да буде усвојен по хитном поступку. Удружење “Не дамо Јадар” је приложило и банковни рачун од оснивања до данас којим доказује да нису имали никакве новчане приливе из земље и иностранства како се спочитава из изјава званичника.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

САВЕЗ ЕКОЛОШКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ – И даље немамо све одговоре

БИОСКОП – Отказане пројекције

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )