ПРЕДЛОГ ЗАКОНА – Све стало у четири тачке

Влади Србије је званично предат предлог Закона о забрани истраживања и експлоатације литијума и бора и захтев о усвајању по хитном поступку. Цео предлог састоји се од четири члана:

Члан 1 – Забрањује се истраживање и експлоатација литијума и бора као и изградња постројења за прераду литијума и бора у Републици Србији.

Забрана се односи на: издавање дозвола за истражне радове и експлоатацију, доношење инвестиционих одлука, израду инвестиционих програма и техничке документације као и изградњу постројења за производњу литијума и бора.

Члан 2 – Одредбе члана  1 овог закона не односе се на научно-истраживачке активности, геолошко-сеизмичка истраживања и образовање кадрова, као ни на оператере који су до дана ступања на снагу овог закона отпочели са експлоатацијом бора, на експлоатационим пољима за које је већ издата дозвола.

Члан 3 – Ступањем на снагу овог закона престају да важе чланови Закона о рударству и геолошким истраживањима и Закона о експропријацији и Закона о накнадама за коришћење јавних добара у којима се предвиђају поступци истраживања, експлоатације и прераде литијума и бора.

Члан 4 – Овај закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у “Службеном гласнику Републике Србије”.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

САВЕЗ ЕКОЛОШКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ – И даље немамо све одговоре

СЕОС – Шта су питали?

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )