ОДРЖАН САСТАНАК У ВЛАДИ СРБИЈЕ – Донети Закон о забрани истраживања литијума и бора

Представници Удружења ‘’Не дамо Јадар’’ из Горњих Недељица и активисти из Лознице данас су у Влади Србије разговарали са премијерком Аном Брнабић. Лознички адвокат Душан Филиповић је у обраћању медијима после разговора са премијерком рекао да су са њом разговарали и о предлогу закона којом се предвиђа трајна забрана експлоатација литијума и бора.

– Премијерка нас је више пута уверавала да је у овом тренутку за њу пројекат ‘’Јадар’’ готов и да би за њу усвајање закона требало да буде питање за радну групу која ће бити оформљена, а која ће радити на доношењу Закона о забрани истраживања и експлоатацији литијума и бора – казао је он.

Како су пренели неки медији, према речима потпредседника Удружења ‘’Не дамо Јадар’’ Златка Кокановића, разговарало се о томе да је потребно донети закон којим ће бити трајно забрањена експлоатација литијума и бора на територији Јадра, са чим се премијерка сагласила, као и о захтевима мештана који се тичу решавања проблема бушотина за шта је она рекла да ће и тај проблем бити решен.

– Премијерка је рекла да ће послати инспекцију на подручје Јадра да би утврдили у каквом се стању налазе бушотине – изјавио је он.

Премијерка је раније данас, како је објављено на сајту Владе Србије, поновила да су укинути просторни план, радна група и сви акти у вези са ‘’Рио Тинтом у смислу дозвола’’. Добили смо за то потврду и од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства рударства и енергетике и Министарства заштите животне средине, рекла је Брнабићева. Она је, на питање да ли нека друга компанија може да дође у нашу земљу и направи рудник, нагласила да не види како би нека друга компанија могла да дође када не постоје никаква друга истражна права.

– Нико се није ни пријавио за истражна права, нити имамо намеру да их дајемо неком другом – поручила је премијерка.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОТЕСТ УМЕСТО БЛОКАДЕ – Није још готово

У ЛОЗНИЦИ – Два дана жалости

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )