ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОВОДОМ СМРТИ ЕПИСКОПА ЛАВРЕНТИЈА – Снагом вере и љубави уздизао духовне вредности

Поводом смрти епископа Лаврентија градоначелник Лознице Видоје Петровић упутио је саучешће Светом архијерејском синоду Српске православне цркве, Епархији Шабачкој, монаштву, његовој родбини, верницима ”и свима који су са жаљењем примили вест о његовом вечном одласку”.

– Наша Епархија и Православна црква остале су без још једног оданог пастира и духовника, неуморног хуманисте и хришћанина, свог епископа и писца, његовог преосвештенства Лаврентија. Лозница и цело Подриње остали су без великог прегаоца који је снагом вере и љубави у изазовним временима уздизао духовне вредности. Отишао је човек који је својственим гласом разума као наш савременик допринео подизању највећег броја храмова у овом крају. Више деценија био је симбол и морални ауторитет, заштитни знак за све што је у тешким данима представљало искре светлог ума и достојанственог живота – стоји, између осталог, у градоначелниковој изјави достављеној медијима из градске управе.

Петровић наводи и да је владика Лаврентије био човек хришћанске скромности и да ”нас је учио покорности пред великим циљевима и непокору према мржњи и омаловажавању. Гнушао се на лажи и пакости, али је био човек који је умео да прашта”. Градоначелник је подсетио и на посете Лозници владике Лаврентија, као и на то да је на његову иницијативу за светитеља  проглашен Стефан Троношки, први учитељ Вука Караџића.

– Својом појавом на сваком месту упућивао је на узвисито господње посланство и сазнање да и у најтежим временима живе највећи људи. Сваки разговор са њим био је за мене велики дар јер је у својој доброти био несебичан. Сматрам да је тако омиљени наш владика, који се једно време школовао у нашој гимназији, представљао цвет српског хришћанства у великој европској башти вере и културе. Захвалан сам за пријатељство, мудрост, честитост и доброту којом  нас је обасипао наш владика – наводи се у Петровићевој изјави.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЦИ – Два дана жалости

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО – У току је кривични поступак

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )