ПРОТЕСТ УМЕСТО БЛОКАДЕ – Није још готово

ПРОТЕСТ УМЕСТО БЛОКАДЕ – Није још готово

После одлуке Владе Србије да укине Уредбу о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом ’’Рио Тинто’’, уместо суботње  блокаде саобраћајница, као што је било планирано, данас је на шеталишту, код поште, одржан протестни скуп  еколошких активиста, Удружења грађана ‘’Не дамо Јадар’’, односно  Савеза еколошких организација Србије и грађана из још неколико места Србије.

Потпредседник УГ ‘’Не дамо Јадар’’ Златко Кокановић је пре почетка скупа за портал ЛН казао да је ‘’повод окупљања обележавање једног корака унапред у њиховој борби’’. Пре годину и по дана нико не би веровао да би шака сељака из Недељица и околних села могла уз помоћ многих људи, који су нас подржали, да обори Просторни план посебне намене за прераду минерала јадарит, а то се догодило, казао је он.

– Влада јесте поништила уредбу, мада смо скептични и не можемо да им верујемо. У понедељак идемо на састанак у Влади Србије са премијерком, где ћемо тражити одговоре на више питања. Шта ће бити са бушотинама, ко ће људима надокнадити штету насталу од тих бушотина, шта ће бити са кућама које су продате ‘’Рио Тинту’’, а сада су рушевине, тражићемо да се поруше или врате како је било, да се пољопривредно земљиште преведено у грађевинско врати у првобитно стање, а захтев је и да се трајно забрани ископавање литијума и бора на територији Србије и предаћемо предлог таквог закона. Морамо питати и да ли ће влада, држава и председник испунити обећања дата 4. децембра у Недељицама. Председник је обећао да ће уложити десет милиона евра у зелену агенду за каналисање Јадра, обећао је Зоран Дробњак директор ‘’Србијапутева’’, 50 до 60 километара асфалта, министар пољопривреде Недимовић је дао доста обећања, обећано је и да ће бити сређена електромрежа. Ако крену то да раде, можемо мало да им поверујемо. Иначе, ако не буду ништа од тога предузели то је онда само политичка кампања да прођу избори и да наставе даље – рекао је Кокановић додајући да су људи по селима и после одлуке владе ‘’скептични’’.

Према његовим речима, следи затишје што се тиче блокада, а ‘’од потеза власти и компаније зависиће њихови’’. Потребно је да ‘’Рио Сава’’ обустави преговарање са људима, куповину кућа и имовине, почне санације бушотина и кад поруше купљене куће или им врате кровове онда могу да оду. Није поента да оде само’’Рио Тинто’’ него да никад нико не може у Србији да експлоатише литијум и бор, наглашава он.

Говорећи на скупу Маријана Петковић, из удружења ‘’Не дамо Јадар’’, рекла је да су људи из Јадра одлучили да не ћуте и да се на тај начин бране.

– Повлачење спорне уредбе је мали корак, нема потребе да сумњате у нас, ми нећемо стати све док последње посечено дрво у Јадру не буде било засађено, свака њива мора бити обновљена и да више никоме не падне на памет рудник у подножју Цера који за нас нема цену. Оно што се горе брани јесте срце, ми ћемо своје срце одбранити и немојте да се бојите, није страшно, изађи и кажи народу да си уз њега, то њих боли – поручила је она.

Адвокат Душан Филиповић оценио је да ‘’ово није крај’’ и да је много посла још пред њима.

– У понедељак ћемо премијерки предочити нацрт закона о забрани експлоатације и истраживања литијума и бора у целој Србији. Тај закон омогућиће нам да никада више у Лозници не буде оно што се дешавало две године, да наша деца не морају да се суочавају са истим стварима, потребан нам је тај закон, као што је друштво 1989. године рекло да не жели да има нуклеарне електране и донело закон о забрани њихове изградње у Србији. Имамо још ствари које морамо да урадимо – грађевинско земљиште се мора вратити у пољопривредно, порез се мора обрачунавати као и раније. Пуно је посла пред нама, затечено стање мора бити поправљено. Ово није победа, немамо још разлога за славље, морамо бити опрезни и као друштво направити договор како желимо да нам изгледа животна средина – казао је Филиповић док је Мирослав Мијатовић из ПАКТ-а оценио да су људи почели да се буде свуда по Србији јер су видели да је могуће, а главна порука је да ‘’никада више нико у Београду не може одлучивати у наше име, мораће да пита народ’’.

Владан Љубинковић, одборник групе грађана “Смело” у локалној скупштини, каже да се борио и заступао интересе народа овога краја.

– Моја порука одборницама владајуће већине у лозничкој скупштини је – срам вас било јер сте успели у два месеца два пута да гласате против интереса народа Јадра и Србије. Ово је црна страница у лозничкој историји, на којој пише да су одборници гласали да се јад, чемер и пропаст донесе у Лозницу. Поручио бих и свима вама, нема стајања и одустајања и веровања у саопштења са Другог дневника. Успели смо да притворимо врата, циљ нам је да 4. априла добијемо кључеве од архива, да покажемо уговоре са ‘’Рио Тинтом’’, ‘’Линглонгом’’, ‘’Зиђином” – казао је он.

Општа оцена је да одлуком Владе Србије на ‘’Рио Тинто’’ није стављена тачка, већ зарез, да је још много питања која траже одговоре и да треба донети Закон о забрани експлоатације и истраживања литијума и бора у целој Србији.

Иначе, и данашњи протест протекао је мирно.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОРОДИЦИ ПОПОВИЋ ВРАНИЋ – Стигла грађа за кућу

БАРТУЛИНА ИЗЛОЖБА У СУБОТИЦИ – „Уточиштима“ отворена „Светосавска недеља“

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )