ДВЕ ГОДИНЕ ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ – Подршка за укупно 25 парова

Током прошле године је поднето једанаест захтева за накнаду трошкова вантелесне оплодње (ВТО) из буџета града Лознице и свима је одобрен максималан износ од по 350.000 динара, рекла је Радојка Станковић, из градског Одељења за друштвене делатности, за ЛН. Са четрнаест парова који су имали овакву подршку претпрошле године, укупно их је двадесет и пет добило прилику да постану родитељи.

– Из буџета града је за накнаду трошкова ВТО 2020. године издвојено пет, а прошле шест милиона динара. Минуле године било је новца да 17 парова добије максималан износ тако да није сав износ потрошен. Према незваничним информацијама, до сада су рођене две бебе, а још две, три требало би да буду за месец, два дана тако да ова мера локалне самоуправе даје резултате. Надамо се да ће ове године интересовање бити још веће, а јавни позив очекујемо да буде објављен у фебруару или марту – каже она.

Како је приликом објаве прошлогодишњег јавног позива рекла Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, циљна група су парови који нису могли проћи комисију Републичког фонда за здравствено осигурање. Право на накнаду трошкова ВТО имају парови са пребивалиштем у Лозници, жене које нису навршиле 45 година у моменту подношења захтева, нису рађале, имају проблем са примарним стерилитетом, али и секундарним, односно нема друге трудноће после рођења првог детета. Парови без потомства имају предност за остваривање ове надокнаде.

Подсетимо, Градско веће је средином јуна 2020. године одлучило да буде расписан први јавни позив за накнаду трошкова ВТО из буџета града као још једна у низу мера за подстицај наталитета.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Јуче мање позитивних

ГОСТОВАЊЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ – Представљене слике из легата Поповића

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )