АНА БРНАБИЋ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ ВЛАДЕ – Тачка на ‘’Рио Тинто’’

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је на седници владе укинута Уредба о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом ’’Рио Тинто’’.

– Поништени су сви управни акти везани за ‘’Рио Тинто’’, односно ‘’Рио Сава’’, све дозволе, одлуке, решење и све остало. Уговоре никада нисмо имали као што смо више пута рекли. Готово је, све је завршено што се тиче ‘’Рио Тинта“, рекла је премијерка и додала је да је укинута Радна група за имплементацију пројекта Јадар чиме су, како је рекла, испуњени сви захтеви еколошких протеста и ‘’стављена тачка на ‘Рио Тинто’ у Србији“.

Како је рекла у последњих неколико месеци имали смо протесте због Пројекта ‘’Јадар“ и ‘’Рио Тинта’’ и компаније ‘’Рио Сава’’ која је у Србији од 2004, када је добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње, кренула је у истраживање, 2006. је измењен закон о рударству, 2012. добили и решење о извођењу бушотина великог пречника. Премијерка је подсетила да је Влада добила захтеве еколошких организација, окупљених око Еколошког устанка, Савеза еколошких организација Србије, платформе Акција и осталих, као и да су то  захтеви који су предати 12. јануара 2022. а на данашњој седници Влада Србије одлучила је да их све прихвати. Она је приликом обраћања медијима после тек завршене седнице владе показала документе рекавши да је ту сва документација ‘’од 2002. године до данас’’ и позвала све представнике еколошких организација да дођу до зграде владе, где могу да погледају документацију.

Она је рекла и да ‘’Рио Тинто’’ није пружио довољно информација и одговора о могућем утицају на животну средину.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

И ОВЕ ГОДИНЕ У ПАРКИНГ-СЕРВИСУ – Приоритет имају нова паркинг-места

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА –Већином први прегледи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    simke 2 years

    A sad ekolozi svi trk u Nedeljice da gajite krave. I vi iz redakcije LN, da kupite po kravu i pravac u Cikote i Nedeljice. Vaše tate i mame, bake i deke su bežale iz sela, a vi izvolite korak u nazad i kako vam je po volji, kupite krave, koke, puževe, svinje, ovce… Pozorište treba ukinuti, a nezaposlenu gospodu glumce poslati u Nedeljice da se bave poloprivredom. Želim vam da se svi obogatite od poljoprivrede. Živeli.

  • Disqus ( )