КОНЦЕРТ КУД „ФРУЛА“ – Фолклор чувају песмом и игром

Концерти после Божића и Српске нове године, које већ деветнаест година приређује КУД „Фрула“ из Липничког Шора, убрајају се у оне манифестације којима се публика радује, не само из ове месне заједнице, већ и из околних села, из којих сваке године долазе нови заљубљеници у фолклор. Тако је било и синић у дому културе, а концерт песама и игара био је прилика најмлађим члановима и онима који су тек кренули у школицу фолклора да први пут изађу на сцену и покажу колико су напредовали уз свог кореографа, а онима старијима да докажу колико озбиљно прихватају сваки сусрет с публиком. Овогодишњи концерт започет је минутом ћутања за дугогодишњег сарадника КУД „Фруле“, тон мајстора и камермана Срећка Тешмановића, који је преминуо прошлог лета.

– То је човек који је од првог дана био са нама, на сваком нашем наступу, на сваком новогодишњем и божићном концерту, а неизмеран допринос дао је и у организовању фестивала фолклора „Распевано пролеће“, чији смо домаћини. Овај концерт био је посвећен и њему. Иначе, од оснивања смо имали идеју да окупимо децу и младе који имају дара за песму и игру, али и све друге којима је српски фолклор нешто што желе да сачувају и за оне генерације које ће тек доћи. Традиција је нешто што треба сачувати, а наши млади чланови само су један од добрих примера како се то ради. У овој причи значајна нам је и подршка Месне заједнице, као и Градске управе у Лозници – рекао је Драган Пуљезевић, уметнички руководилац КУД „Фрула“.

Као и сваког јануара, концерт у Липничком Шору је прилика да се представе и гости из других фолклорних ансамбала, па је тако овај пут своје играчко умеће представило КУД „Ковиље“ из Бање Ковиљаче, најмлађе у Србији, којем је ово био и први гостујући наступ. Према речима председника друштва Ивана Поповића, пандемија је омела интензивнији рад младих играча, али су за овај пут успели да припреме две кореографије из Шумадије уз уметничког руководиоца Далибора Јанковића.

– Ми смо основани 2019. године на темељима некадашњег КУД „Абрашевић“, које је престало да ради 2015. Друштво је основано захваљујући ентузијазму заљубљеника у наш фолклор и традицију. За сада имамо само дечји анамбл, као и секцију одраслих рекреативаца, који не наступају, али се надамо да ћемо у наредном периоду израсти у ансабл са више постава и играча. Први годишњи концерт смо приредили у Бањи Ковиљачи пре месец и по дана, где смо угостили КУД „Фрула“, као наше братско и старије друштво, а сада им узвраћамо посетом. Иначе, у ансамблу су деца узраста од вртића до седмог разреда основне школе – рекао је за ЛН Поповић.

Концерт су употпунили још и етно-група „Лозице“, гуслар Милутин Ђуричић, глумац Петар Петровић и песник Љутомир Рундић, а из КУД „Фрула“ поручују да већ од наредних дана почињу с припремама за априлски међународни фестивал „Распевано пролеће“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПУ ШАБАЦ – Крао новац и мобилне телефоне

ВРЕМЕ – Топлије, али ту је ветрић

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )