У СУСРЕТ РЕФЕРЕНДУМУ О УСТАВНИМ ПРОМЕНАМА (4) – Зашто да НЕ!?

Пише:

Миомир Самуиловић, адвокат

Сународници и суграђани моји драги, ближи се дан када ћемо сви заједно, па макар и рогобатним изразом означени као „проста већина“, моћи да уберемо један од многобројних плодова демократије, која нам се ових дана (месеци, година) несебично нуди кроз организовања масовних окупљања у виду одлазака на утакмице, дочеке Нове године а понекад, и то ретко (можда једном месечно), на страначке скупове и то све без омражених маски. Ипак, врхунац демократије, по некима је ипак референдум (како то гордо звучи) један од основних демократских института да се изрази народна воља. Пред нас се поставља озбиљно формулисано питање да ли смо за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије. Озбиљно је питање а и одговор мора бити озбиљан и ако ће он бити сажет у једно, наоко просто, ДА или НЕ! Примамљиво звучи, а и некако годи сујети кад вас неко позове да својим одговором дате допринос тако значајној ствари као што је промена Устава, па ма шта то значило! Е, сад настаје проблем што ви баш и не знате а и не интересује вас много шта је суштина те промене, без обзира на то што вас власт обавештава да немате разлог за забринутост или дилему јер се ова промена односи само на правосуђе и њоме се не дирају други делови Устава. Значи, не брините, нећемо дирати Косово, само ћемо једном стати украј овом „проблематичном“ правосуђу! Звучи лепо као понуда, баш онако популистички, па ће и одзив бити сигурно велики а и ако не буде, намаци ће се, а, у ствари, сад више и не мора да се намиче!

Као правнику који се адвокатуром бави 33 године, мотив ових промена сажет у изразу „смањивање политичког утицаја на правосуђе“ звучи као обична флоскула, а сличних сам се наслушао и у својој каријери и као обичан грађанин, и сматрам да предвиђеним предлозима то нећемо постићи, ма колико они деловали амбициозно и обећавајуће. Ниједна законска, па чак ни уставна промена неће донети ништа ново и радикално боље све док се не промени наша свест и ослободимо се свих оних особина које нас спречавају да се искажемо у свом послу, без обзира на то који је посао у питању, као врхунски професионалци и часни људи, али то је за неку социолошку анализу!

За мене као правника, ова промена Устава у овом политичком тренутку је, најблаже речено, непотребна, а чак и нелегитимна из три разлога:

– Први је ситуација која је изазвана короном, која је не само наш, него и глобални проблем, што се може назвати практично ванредном ситуацијом или, чак, стањем, а тада се свакако не доноси рационална одлука о промени Устава, поготову ових делова који се односе на правосуђе.

– Други разлог је што се ова промена практично поставља као услов од стране Европске уније, што је, свакако, нека врста притиска а мењање Устава једне земље под притиском, па макар то било завијено у обланду напретка у приступању Унији, свакако није прихватљива ни за једну суверену земљу.

– Трећи разлог је непостојање вишестраначја у нашем политичком систему односно монолитност Народне скупштине, што свим овим променама које су предвиђене не обезбеђује легитимност и кредибилитет а наставља да гаји корупцију и непотизам.

О стручним и формално правним аспектима овог предлога изјашњавале су се моје колеге, правници, адвокати и људи запослени у правосуђу, као и професори унивезитета па је и међу њима остало доста неразјашњених ствари и дилема, иако је очигледно велика већина против оваквог начина промене Устава. Онда можете замислити обичног човека, слуђеног извештајима о шестом соју короне који му се надвио над главом, заплашеном драматичним извештајима медија и катастрофичним подацима о броју мртвих, е онда можете мислити колико је обичном човеку до овог референдума и какво његово размишљање може бити, какву рационалну одлуку може донети, без обзира на то што је она сажета у просто (и заводљиво лако) ДА или НЕ!

Што се мене тиче, ја ћу на референдум изаћи али ћу своју одлуку задржати за себе.

Зашто да НЕ!?

Драги суграђани, срећна вам Српска нова година!                                                                                                ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СУСРЕТ РЕФЕРЕНДУМУ О УСТАВНИМ ПРОМЕНАМА (3) – Од референдума треба одустати

У СУСРЕТ РЕФЕРЕНДУМУ О УСТАВНИМ ПРОМЕНАМА (2) – Данајски поклон

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Marko 2 years

  Zašto da NE !

 • comment-avatar
  Драган 2 years

  Самуило, зашто да НЕ, свака част.

 • Disqus ( )