СКУПШТИНА ГРАДА 2021. ГОДИНЕ – Бурна скупштинска година у Лозници

Лознички одборници нису се много састајали протекле године, само шест пута, рачунајући и прву петоминутну овогодишњу седницу 18. марта која је прекинута због, како је речено, епидемијске ситуације, да би била настављена после само седам дана. Из овог податка могао би да се извуче сасвим погрешан закључак да за лозничке одборнике није било лакше године, али стварност указује на сасвим супротно – била је ово за многе од њих година тешких одлука и моралних дилема под будним оком никада заинтересованије јавности, која им је у два наврата дошла и пред врата да опомене и “помогне да преломе паметно”. Била је ово и година у којој су под ознаком “хитно” о одлукама Скупштине града (СГ) извештавали сви национални медији, а које су град и долину Јадра довеле и значајан број угледних медија из целе Европе. Наравно, реч је о Рио Тинту који ће, по свему судећи обележити и добар део године која је тек почела.

А, ево како година која је прошла и ова која је тек почела изгледају из визуре председнице СГ, како из клупа владајуће већине већине, а како из редова опозиције.

Милена Манојловић Кнежевић, председница СГ:

– Рад Скупштине града у 2021. години бих оценила веома високом оценом. Успели смо да,  поштујући све епидемијске мере које су на снази услед пандемије ковида-19, заседамо и усвојимо све важне одлуке којима се осигурава нормално функционисање градске управе, јавних предузећа и установа и свих јавних служби које су под ингеренцијом Скупштине, а све у циљу унапређења живота за грађане Лознице – каже за ЛН Милена Манојловић Кнежевић, председница Скупштине града Лознице. 

Посебно  истиче одлуку о усвајању буџета за 2022. годину јер је у питању највећи буџет који је град имао, а до њега се дошло, како каже, мудром и истрајном политиком руководства Града и уз никад већу подршку државе. Све одлуке које је донела Скупштина донете су у транспарентном поступку, кроз јавну расправу и организовање различитих видова непосредног учешћа грађана.

 – Имали смо слуха за ставове грађана и показали висок ниво одговорности са јасним опредељењем да је брига о грађанима на првом месту – каже она. 

Она напомиње да су приликом припрема за седнице Скупштине одржавани састанци са шефовима одборничких група и консултације са овлашћеним представницима изборних листа политичких странака и група грађана  које у Скупштини немају одборничке групе. Материјал за седнице, у погледу квалитета, правно-техничке обраде и поштовања рокова достављања, у потпуности је био задовољавајући и није било примедаба од стране одборника. Такође, испоштована је јавност рада Скупштине, све седнице су биле отворене за новинаре и преношене на две локалне телевизије.

– Не бих делила одлуке на мање или више значајне или битне, јер су све одлуке које доноси Скупштина града важне и доприносе унапређењу различитих сегмената рада и живота једне локалне заједнице. При томе мислим на планска документа, планове и програме рада јавних предузећа и установа, подстицаје за ученике и студенте, младе брачне парове, пољопривреднике, привреднике и све остале категорије грађана – каже Манојловић Кнежевићева.

Она напомиње да је рад Скупштине углавном дефинисан обавезном структуром одлука о којима одлучује Скупштина града. Сигурна је да ће овлашћени предлагачи – Градско веће, градска управа и корисници буџета, и у наредној години имати интензивну иницијативу, пре свега, у области економског развоја, подстицаја грађанима, привреди и да ће Скупштина града у току 2022. године донети још низ важних одлука на добробит свих који живе у Лозници.

Марко Пуртић, шеф  ОГ СНС :

 – У 2021. години одлука која је обележила рад Скупштине града је без дилеме Одлука о буџету града Лознице за 2022. годину. Усвојен је историјски буџет од 3,5 милијарде динара чему је претходило остварење буџета у овој години од око 98 одсто. Добро планирање и реализација буџета је нешто што је од посебног значаја за наш град. Овакав историјски буџет омогућава планирање прихода и расхода у обиму којим ће натпросечно бити задовољене потребе корисника буџета, грађана и привреде. Планирани капитални део буџета који износи готово трећину од укупно планираног буџета, допринеће даљем развоју и подстаћи увећање укупног друштвеног производа Лознице.

Одлука која би, по мом мишљењу, требало да обележи наредну скупштинску годину биће одлука којом ће се омогућити отварање нове индустријске зоне у Лозници. На тај начин би се омогућио даљи долазак домаћих и страних инвеститора, ново запошљавање и подизање свеопштег стандарда живота и рада – каже Пуртић.

Иван Горданић, ОГ СПС:

 – Скупштина града Лознице радила је одговорно, са великом жељом за напредовање овог града, доносећи одлуке које побољшавају живот наших суграђана. Лозница је један од развијенијих градова Србије захваљујући политици коју спроводи њено руководство. Буџет града Лознице је огледало великог рада и труда наше градске управе, јак буџет само показује колико се у Лозници ради и колико ће се радити у наредном периоду. Не смемо заборавити да смо само пре неколико година имали три пута мањи буџет него данашњи. Кроз буџет града Лознице се јасно види да свако питање које наредне године отворимо, свака одлука коју подржимо у Скупштини града, донеће бољитак овом друштву. Решаваћемо  проблеме у градским, као и сеоским месним заједницама, од путне инфраструктуре, вртића, школа, издвајања за подршку младим брачним паровима, породиљама, спорту, пољопривреди као и многим другим потребама наших суграђана. Буџет града Лознице за 2022. годину јасно показује да Лозничане чека добра будућност. Желим свим нашим суграђанима добро здравље, успех и срећу у новој години.

Душица Баровић, ОГ “Смело”:

 – За ових годину и по дана откако сам одборник, општи утисак је да Скупштина формално постоји, али у пракси се показало да одборници не заступају интересе народа који их је изабрао, већ само служе да изгласају унапред договорене одлуке. Пример је начин на који је 29. јула усвојен Просторни план града за који смо ми тражили да се не гласа јер је у себи садржавао Просторни план посебне намене за експлоатацију руде јадарит , али су одборници већине то одбили и бранили га здушно. А ето, после целе фарсе која је била, одлучили су да изгласају да се он повуче у том облику какав јесте, нису чак ни размотрили да се ПП посебне намене избаци из ПП него су цео избацили, иако су причали да је то нешто најбоље за наш град. Седнице скупштине обележио је и начин њеног вођења. На последњој седници председница Скупштине каже да се договорила с ким је требало да се договори да расправе неће бити. У парламентаризму није забележен пример да је онемогућена дискусија по тачки дневног реда. С обзиром на то да је ПП повучен, он се мора вратити на дневни ред и то у најкраћем року. Питање је какав ће тај најновији ПП бити, да ли ће задржати План Посебне намене за јадарит тако да ће то и у новој години бити најважније. Такође, покренућемо тему радне групе чији је задатак ефикасно спровођење свих активности у функцији пројекта “Јадар” у којој се поред министара, амбасадора налази и градоначелник Лознице. Ако је, дакле, локална самоуправа рекла да је уз своје грађане и да неће да се отвори рудник, зашто је градоначелник у том радном телу?

Небојша Тодоровић, “За бољу Србију”:

 – Скупштински рад у 2021. години је веома тешко оценити јер нису сви политички чиниоци учествовали на претходним изборима и самим тим Скупштина и грађани Лознице су ускраћени за озбиљнију политичку дебату. Рад Скупштине обележила су сва дешавања око Просторног плана града и Плана посебне намене за експлоатацију руде јадарита који му је припојен. Када је он усвајан, локални режим нас је уверавао да то нема везе са “Рио Тинтом”, да није повезано са отварањем рудника, и тада је, могу слободно да кажем, вршен и притисак да се та тачка дневног реда изгласа. Видели смо шта се десило на последњој седници када је тај ПП стављен ван снаге и сада чекамо даља дешавања по том питању.

А нову годину би, по мом мишљењу, рад Скупштине требало да обележи опет екологија, односно инфраструктурно опремање свих делова града. Иако смо ми званично град, већи део насеља нема канализацију, у Лозничком Пољу је урађена канализација која нема употребну дозволу а грађани су се прикључили на њу и већ је несносан смрад, затим, имамо огромне губитке на водоводној мрежи, немамо фабрику за пречишћавање отпадних вода, ваздух нам је доста загађен и даље нам постоје опасне материје у “Вискози”, депонију практично и немамо ова нам је у санацији, тако да мислим да ће опет екологија имати примат у раду Скупштине. Мора се радити на томе да наш град, поред тога што има статус града, добије и атрибуте који красе један град.

Драган Бошковић, Српска странка Заветници:

 – Рад Скупштне у 2021. години обележило је гласање за Просторни план града и План подручја посебне намене за пројекат “Јадар” у јулу под притисцима републичке власти са једне, и грађана и јавности са друге стране. Ми смо тада остали без једног мандата који је на најбезобразнији начин отет нашој странци. Биће запамћена и по поновном гласању у децембру за укидање те одлуке од стране истих одборника који су првобитно гласали за њега. Све то показује да су одборници владајуће већине до те мере инструисани и на некакав нездрав начин везани слепо за ставове једног човека, а не грађана који су их бирали. Вероватно ће после избора поново гласати за тај исти план када буде наређено, на шта смо већ указали а све зарад “виших циљева и наше деце”. Једна од тема за коју ћемо се залагати у новој години је уређење водотокова првог и другог реда. Сведоци смо да при јачим кишама долази до изливања река и потока који угрожавају живот и имовину људи. Тражићемо да уређење Јадра крене из Филиповића и Драгинца, да се реке Коренита, Жеравија и Штира кроз Пасковац и Воћњак прочисте или да се дозволи грађанима да то ураде поред својих кућа и парцела о свом трошку. За грађане Руњана и Клубаца велики проблем представља тзв. Болнички поток који је сужен и не може да прихвати друге потоке и воде које се у њега уливају, па врло често долази до изливања фекалних вода. Сматрамо да овом питању треба дати већи значај, поред канализације која је, такође, велики проблем грађана Клубаца и Лозничког Поља. Ту су и веома мала улагања у инфраструктуру горњег Јадра које треба драстично повећати зарад останка и опстанка младих људи у том крају. 

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Наранџасто због белог

ОДРЖАНА БЛОКАДА У ЛОЗНИЦИ – Укинути Просторни план, или га прогласити неуставним

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )