ЈЕВТИЋ У СУСРЕТУ С НОВИНАРИМА – Настављамо с развојем Малог Зворника

Председник малозворничке општине Зоран Јевтић организовао је данас сусрет с новинарима и представницима локалних и регионалних медијских кућа из Подриња, настављајући седмогодишњу праксу да између Нове године и Божића сумира резултате постигнуте у овој локалној заједници, али и да се захвали медијима на сарадњи. Он је представио и новог заменика општине Милисава Деспотовића поручивши да ће година која је почела бити у маниру претходне, радна и пуна планова, пре свега „година наде за нова радна места и даљи развој Малог Зворника“.
– Прошла година је обележена управо запошљавањем нових радника, пре свега у турској текстилној компанији „Каyра“, која овде има свој погон, где је у радном односу 170 радника, а њих 40 је на обуци. Предвиђања су да ће у овој години у тој фирми бити до 300 запослених. Друга компанија из Турске у Брасини  „Bauwin dekor“, која производи ПВЦ столарију, упошљава 45 радника и план је да се отвори још један погон и радна места за још 50 људи. У најави је проширење пословања и неколико локалних привредника. Рекао бих да у Малом Зворнику неће имати посао само онај ко не жели да ради – поручио је Јевтић подсетивши да су преко Националне службе за запошљавање прошле године до посла дошле 23 особе путем самозапошљавања.

Он је нагласио да су они основали своје фирме и да пракса показује да око 70 одсто тих фирми послује и после периода који је одређен уговором.

– Помогли смо привредницима смањењем таксе за одвожење смећа с отвореног простора, а у реформи пореза смо први у Србији добили награду од 400 хиљада швајцарских франака и урадили низ пројеката. Ново обданиште у Доњем насељу обезбеђује простор за 50 малишана и до фебруара ће бити укинуте листе чекања. Сва деца ће моћи да имају своје место у неком од обданишта, а у најави је и отварање још једног у оквиру текстилне компаније из Турске за децу њихових радника. Урадили смо и вишенаменску учионицу у постојећем обданишту, као и седам игралишта на територији наших месних заједница, а планирамо да у наредном периоду свака месна заједница има сличан простор за децу – указао је председник општине.

Он је подсетио да је у прошлој години урађен адресни регистар па је око пет хиљада домаћинстава добило своје бројеве и све улице своје називе. Значајна је и изградња нове топлана на биомасу, међу првима у Србији, која ће, према Јевтићевим речима, донети низ користи. Једна од њих је то да сада грађани имају грејање током 24 сата, а до скора су се грејали на гас који је плаћан најскупље у Србији јер је гасовод прелазио у БиХ, па се враћао у Србију по знатно вишој цени. Јевтић наглашава да цена грејања није мењана неколико година и да се нада да ће тако бити и у наредном периоду. Обновљено је око 25 процената топловода и тај посао се наставља после завршетка грејне сезоне. Општина је прошле године купила 60 контејнера за смеће, ушла је и у пројекат регионалне депоније која ће бити на Убу. Јевтић објашњава да је за тај пројекат неопходна изградња пута од Радаљске бање ка Крупњу, све до Осечине где ће бити рециклажни центар.

– У оквиру пројекта „Чиста Србија“ планирамо 50 километара канализационе мреже, што ће донети нову слику општине, а са „Србијаводама“ и ЕПС-ом треба да договоримо уређење Зворничког језера и око 25 километара обале. Тек тада моћи ће да се гради плански, а у свом буџету планирали смо новац за набавку амфибије за чишћење приобаља. Зато нам треба сагласност „Србијавода“, а посао ће обављати наше јавно комунално предузеће. У овој години настављамо изградњу водовода, барем до Амајића, ако не и до Цулина. Проблем су често имовински односи, а планирамо и уређење плаже у Сакару. Поносни смо и на Иновативни центар који је недавно отворен – истакао је Јавтић у разговору с новинарима.

Као значајну ствар за општину издвојио је и набавку скенера за малозворнички Дом здравља, најавио значајна улагања у пољопривреду, али и за спорт, асфалтирање путева и уређење уличне расвете. Подржавајући политику државе, Мали Зворник је одлучио да од првог јануара свака новорођена беба добија 100.000 динара, а  Јевтић подсећа да ће и даље бити уручиван беби пакет у вредности од 5.000 динара, ауто-седишта за малишане до пет година, као и бесплатни уџбеници за први разред и бесплатан превоз за основце и средњошколце. Брачним паровима општина ће помоћи око куповине куће, а старијима ће и даље уплаћивати зараду једну годину пред пензију. Туризам ће и даље бити један од стубова развоја општине и Јавтић најављује да ће општина, уз подршку државе и ресорних министарстава, наставити с уређењем подземног града Карађорђевића и ископавањима на Орловинама.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуо ковид пацијент

ЗИМСКА ”ЛИЛА-ЛО” ЖУРКА УЗ ДЕЈАНА ЦУКИЋА – Сачувати радост у животу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )