ПРОФЕСОР ДР ЉИЉАНА ТОМОВИЋ – Ово ће бити девастирано подручје

Блокади у Брезјаку данас је присуствовала и  др Љиљана Томовић, редовни професор Биолошког факултета у Београду, а, како је рекла, дошла је као члан ”Скупштине слободне Србије”, као еколог и човек који се бави активизмом у вези са животном средином. Према њеним речима, према студијама о потенцијалном утицају рудника на жива бића не постоји ниједан позитиван ефекат на живи свет овога краја.

– Ту мислим и на животиње, биљке, станишта, домаће животиње и људе. Не постоји ниједан позитиван утицај који може бити. Након отварања рудника ово ће бити потпуно девастирано подручје. Жива бића неће моћи да постоје овде, она која могу да побегну, побећи ће, људи овде неће моћи да живе, не само овде него ни у широј околини. Поготово што је ово само први од рудника који је најављен у нашој земљи, најављено их је четрдесетак, по неким информацијама седамдесетак, што значи да ће велики део Србије бити немогућ за живљење. То није само негативан утицај на живи свет, проблем је што ће нестати и плодног земљишта неопходног за храну, биће затровано, па ће бити проблем и храна, а посебан проблем је вода коју не можете спречити да сво то загађење однесе у Дрину, Саву, Дунав и Црно море. Биће проблема и са загађењем ваздуха. Сви битни ресурси за опстанак живот света биће уништени и велики део Србије имаће проблем да на њему неће моћи да живе људи ни остала жива бића – казала је др Томовић.

Објашњава да ваздух и вода могу зону утицаја да прошире на сто до 200 километара јер рудне активности јесу у ужој зони, али ‘’не можете да  направите рудник да не утиче на ваздух и воду’’. Нико не може, каже она, да наслути размере негативног утицаја, нико не може да превиди ни када ће бити следеће поплаве, а у овом крају их је било и то катастрофалних.

– Не постоји начин како да зауставите воду, они могу да обећавају, али не могу да предвиде шта природа може да уради. Видели смо последњих десетак година да је природу немогуће укротити. Замислите јаловиште које постоји пет, или  седам година колико се ту опасних материја накупи, а онда то све у једној поплави оде у водотокове, загади изворишта, реке, и да сте на двадесет километара одавде немате земљу ни воду које можете да користите. Последице тога могу да трају стотинама година. Постоје научни докази да средњовековни рудници који су били у Србији и данас испуштају токсичне материје, а данас бисте да градите нове које ће онемогућити живот практично десет генерација на овом подручју. Не уништавате своју будућност него и своје деце, унука и даље. Ово ће ако се то деси што се тиче људи бити пустиња. То је несумњиво. Процене утицаја, сва истраживања раде се на основу онога што су они рекли, на основу делимичних информација, врха леденог брега тако да  оне могу бити само горе – казала је редовна професорка Биолошког факултета за ЛН.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БЛОКАДА НА БРЕЗЈАКУ – Циљ је да нема рудника

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )