БЛОКАДА НА БРЕЗЈАКУ – Циљ је да нема рудника

У 13 часова у центру Брезјака данас је почела блокада магистралног пута Лозница – Ваљево која трајала до 16 сати и протекла је мирно. Данашњи протест организован је после готово месец дана паузе од претходног, а на блокаде путева изашло се под слоганом ‘’Знамо да не дамо“.

Грађане је позвао  Савез еколошких организација Србије, а једна од пет чланица је и Удружење ‘’Не дамо Јадар’’ чији је потпредседник Златко Кокановић говорио за портал ЛН.

– Разлог за наставак блокада су изјаве председника Србије Александра Вучића да се наставља са пројектом ‘’Јадар’’ и најновија да ће, ако се одустане од тога пројекта, морати да се исплати милијарду евра одштете. Ми смо 16. децембра поднели захтев Влади Србије да се повуче Просторни план за подручје посебне намене за пројекат експлоатације и прераде минерала ‘’Јадар’’, а имамо и тужбу Уставном суду поднету још 2020. Ако председник и Влада не повуку Просторни план настављамо са блокадама до испуњења захтева. Тренутно нисмо договорили никакав рок, али ћемо то урадити. Можемо очекивати наредне две, три суботе сигурно блокаде, а за даље ћемо видети, можда се деси да пређемо у блокаде до испуњења захтева. Нико нас није у међувремену контактирао, а представници државе су обећали да ће слушати вољу народа. Наш крајњи циљ је да нема рудника и да нико не може  да ископава, не само ‘’Рио Тинто’’ него било ко, да се стави под трајну заштиту ова наша долина, да нема истраживања и експлоатације јадарита, литијума и бората, а такође ни на целој територији Републике Србије – казао је Кокановић данас.

Окупљени мештани Брезјака, Горњих Недељица и осталих села горњег Јадра где компанија ‘’Рио Тинто’’ планира отварање рудника јадарита носили су транспаренте са натписима ‘’Не дамо Јадар’’, ‘’Нема рудника – нема референдума’’, ‘’Не рудник –да живот’’, ‘’Литијум у Левчу – Не Одбранимо Рековац’’.

Т.М.С

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )