НА КОКТЕЛУ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ – Испраћамо годину с успешним билансом

НА КОКТЕЛУ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ – Испраћамо годину с успешним билансом

Градоначелник Лознице Видоје Петровић, организовао је данас у Научно-бразовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу новогодишњи коктел с одборницима, представницима јавних предузећа, установа, институција и медија, на којем су сумирани резултати постигнути у 2021. години и изнети неки од планова за долазећу.

Петровић је поручио да је ово била изузетно сложена година, не само због пандемије која је умногоме свима усложавала живот и рад, већ и у смислу глобалних дешавања која су имала рефлексију на нашу земљу и наш град.


– Ако бисмо да подвучемо црту, у најкраћем, за Лозницу и наше привреднике, грађане и највећи део јавних предузећа и установа, ово је била година са позитивним билансом пословања, што је и најважније. Испраћамо 2021. годину без било каквих кредитних оптерећења, апсолутно ликвидни, у сваком погледу, а важно је и то што је испраћамо с чињеницом да је буџет Лознице у овој години значајно увећан у односу за исти период прошле године. Увећани приход у буџету града је свакако најбоља потврда да се јако пуно радило, да се водила одговорна, домаћинска политика, а оно што не можемо да не истакнемо, то је да смо имали снажну подршку државе с централног нивоа власти, од председника, преко премијерке до ресорних министарестава – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да је то додатно поспешило не само привредне активности у нашем граду него и активности у свим областима друштвеног живота и рада, од путне, комуналне, енергетске и економске инфраструктуре, улагања у младе, образовање, до подржавања социјалне политике, према старима и младима, али и маргинализованим групама.

– Зато можемо рећи да ову годину завршавамо успешно, са јасним програмима рада за 2022. годину који су изузетно амбициозни. Та амбициозност проистиче, пре свега из анализе коју смо урадили у овој одлазећој години и што је она постављена на чврстим темељима. Међутим, увек морамо бити опрезни јер људи с правом прате шта говоримо и да ли се то што смо рекли заиста и остварује. У наредној години ћемо се сусрести с многим тешкоћама, од глобалне енергетске кризе, која ће бити окидач за одређена усложавања у области привреде, а онда и у расту цена, како животних потреба тако и у области свих других производа, што ће захтевати додатне напоре прилагођавања и прерасподеле средстава према свим корисницима, директним и индиректним – истакао је Петровић изражавајући задовољство што за следећу годину Лозница има више од 30 одсто планираних средстава у буџету која ће се утрошити у пројекте који имају капитални карактер.


Он је додао да је у години на измаку у доброј мери успостављена посредна комуникација с грађанима, кроз различите видове јавне расправе, дебате, али и са представницима месних заједница. Како је нагласио, суштина и јесте у томе да се степен учешћа грађана у креирању живота на нивоу локалне самоуправе из године у годину повећава. Упоредо са тим уз одговарајуће могућности које пружају нове технологије, пре свега информационе, Петровић је констатовао да се постиже и све већи степен транспарентности, што је важно због контроле и што то може да помеогне и њему као градоначелнику и свим његовим сарадницима.

– Ако се ради одговорно, у складу са законом, не постоји ниједан разлог да то не буде апсолутно транспарентно и да грађани имају увид. Тиме ћемо враћати поверење грађана у систем, институције, добити аргументе да верујемо једни другима јер ово стање у којем се покушава зарад дневно политичких интереса народ довести у заблуду у којој нико никоме не верују, у којој су сви стручњаци за све области је ужасно погубно и то заједницу може само да врати уназад. За кретање унапред, бржим кораком, нама је потребан још већи степен хомогенизације, да будемо интегрисани и окупљени око истиснких вредности. Нама треба мир, стабилност, да заједно негујемо исконске вредности, заједно да радимо за Лозницу. У години која је пред нама, која неће бити лака и носиће много изазова, али и наредна и многе које ће доћи су оне које Лозничанима истински нуде огромне могућности. Да ли ћемо то искористити, зависи од нас, у највећој мери, а уверен сам да ће као и до сада већина грађана умети да препозна шта је најбоље за Лозницу – поручио је Петровић уз жељу суграђанима да им наредна година буде срећна, благородна и напредна.


Медији

Градоначалник се посебно захвалио локалним медијима на, како је истакао, изузетном допиносу на демократизацији нашег друштва, на објектвној, благовременој и потпуној информисаности.

– Улога медија у друштвеном животу сваке заједнице је изузетно велика. У том смислу сам као градоначелник веома поносан што Лозница има и електронске и штампане медије и што сви без било каквих притисака могу да функционишу у складу са својом уређивачком политиком. Хвала свима и желим пуно успеха свим запосленим у медијима и њиховим породицама – рекао је Петровић.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У болници 25 ковид пацијената

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )