ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (9) – Запошљавање младих уз помоћ програма НСЗ

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (9) – Запошљавање младих уз помоћ програма НСЗ

Национална служба за запошљавање већ низ година спроводи неколико програма за запошљавање намењених младима, а додељују се и субвенције за њихово самозапошљавање као и запошљавање младих без квалификација. У Лозници на посао чека највише младих са четвртим степеном квалификације

На евиденцији лозничке филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) налази се 1.558 младих до тридесет година старости, од којих су 868 жене. Према степену квалификације највише их је са четвртим степеном, укупно 681, затим трећим 414, седмим 196 и са првим степеном квалификације 174.


Према занимањима посао чека највише административних и економских  техничара, техничара платног промета, комерцијалних, медицинских и физиотерапеутских техничара, затим, техничара фармацеутске производње, техничара за заштиту животне средине, матураната гимназије, електротехничара, машинских техничара, фризера, кувара, продаваца, аутомеханичара, аутолимара…

Према речима Зорана Миловановића, директора лозничке филијале НСЗ, већ низ година млади имају више могућности да добију посао кроз програме који су посебно њима намењени. У питању су програм стручне праксе који финансира НСЗ уз суфинансирање локалне самоуправе, затим, програм приправника и „Моја прва плата“ које финансира НСЗ.

– Посебан програм су субвенције за запошљавање лица до тридесет година старости без квалификација који се спроводи сваке године, укупан износ средстава је 225.000 динара и субвенција за самозапошљавање у износу од 250.000 динара такође за лица млађа од тридесет година која су једна од приоритетних категорија – истиче Миловановић.


На јавни позив за Програм подстицаја запошљавања младих „Моја прва плата“ који је НСЗ расписала 20. августа, конкурисало је 150 послодаваца из приватног и јавног сектора у Лозници који су исказали потребе за 360 младих на 235 радних позиција. На јавни позив пријавило се 369 кандидата са територије коју покрива лозничка филијала, а то су поред Лознице и Крупањ, Љубовија и Мали Зворник. До сада је њих 95 повезано са послодавцима који су огласили слободне радне позиције.

Овај програм реализује се без заснивања радног односа у трајању од девет месеци током којих НСЗ младима са средњим образовањем исплаћује 22.000 динара, а са високим образовањем четири хиљаде више. У НСЗ истичу да уз помоћ овог програма послодавци имају прилику да оспособе младе за рад и да дођу до потребних кадрова, а млади људи добијају шансу да раде.                                  

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (8) – Када кажеш “Да”

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (7) – Вантелесна оплодња о трошку града

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )