ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (8)  – Када кажеш “Да”

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (8)  – Када кажеш “Да”

Одлуком лозничке Скупштине о финансијској подршци породици са децом утврђено је право на једнократну новчану помоћ мајци за рођено дете и право на новчану помоћ незапосленим родитељима до навршене прве године живота детета. Такође,  новчану помоћ добијају и брачни парови приликом склапања брака, а прво рођено дете у новој години добија поклон

Када први пут пред лозничким матичаром изговоре “Да”, младенци могу рачунати на један сигуран поклон за венчање – добиће га из градског буџета у износу од једне просечне месечне зараде у месецу када је брак склопљен. Ово је само једна од мера које Лозница доноси од 2012. године како би помогла младе парове на почетку заједничког живота и како би  подстакла рађање и подизање наталитета.

Град је  пре три године кориговао раније одлуке пошто је донет Закон о финансијској подршци породицама са децом којим су повећана давања државе за те намене. Новом одлуком лозничке Скупштине утврђено је право на једнократну новчану помоћ мајци за рођено дете, новчану помоћ незапосленим родитељима до навршене прве године живота детета, брачном пару приликом склапања првог брака, с тим да је бар један од супружника имао пребивалиште у Лозници најмање дванаест месеци пре склапања брака, као и поклон за прво рођено дете у новој години у лозничком породилишту у висини просечне плата на нивоу града. На помоћ могу рачунати само незапослени и они чија су примања испод просечне зараде у граду да се, како је речено, у циљу правичности помогне породицама којима је помоћ најпотребнија.


За прво дете родитељи добијају једнократно по 15.000 динара, а за друго, треће или четврто по 20.000, родитељи близанаца 40.000, тројки 50.000 динара. Незапослени родитељи добијају десет хиљада динара на месечном нивоу, почев од дана рођења детета па до његове навршене прве године живота. Носилац овог права је мајка детета. Услов је пребивалиште родитеља у Лозници најмање 24 месеца пре рођења детета, да непосредно брине о детету, као и да приходи по члану породичног домаћинства у последња три месеца пре рођења детета не прелазе просечну месечну зараду. Незапослени родитељи остварују право на новчану помоћ до навршене прве године живота детета, под условом да се најмање 12 месеци пре рођења детета као незапослена лица непрекидно воде на евиденцији лозничке филијале Националне службе за запошљавање. Ово право имају и самохрани родитељи, мајка или отац.


Како нам је рекла Радојка Станковић, шефица Одсека за дечју, социјалну и здравствену заштиту у градској управи, прошле године је донето 381 решење за једнократну помоћ за прворођено, другорођено, трећерођено и четврто рођено дете, близанце и тројке док су за новчану помоћ незапосленим родитељима до навршене прве године живота детета издата 93 решења, а за новчану помоћ брачним паровима приликом склапања брака донето је 216 решења.

Треба знати и да се већ четири године, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, лозничкој деци са сметњама у развоју обезбеђује лични пратилац. Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности, ова социјална услуга траје седам месеци и подразумева помоћ личног пратиоца детету два до четири сата дневно при храњењу, облачењу, пратњи у школу или у току распуста у ваннаставним активностима зависно од могућности и потреба детета. Годишње ову услугу користи око двадесеторо деце.

ЕЛН

Фото: Pixabay

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (7) – Вантелесна оплодња о трошку града

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (6) – Подршка је важна

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )