ПАКТ – ”Рио Тинто” и ”транспарентност”

ПАКТ – ”Рио Тинто” и ”транспарентност”

Удружење Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ) реаговало је данас саопштењем, а на то је, како тврди, ”принуђено” због још једног покушаја компаније ”Рио Тинто” (”Рио Сава”) да ”обмане јавност”. Како наводе у достављеном саопштењу, ”у својој исповести директорка компаније (прим.аут. Весна Продановић) најављује застој пројекта ”Јадар”, отворени дијалог, исту такву комуникацију уз строго поштовање законске процедуре и високих европских еколошких стандарда и апелује да се расправа о овом пројекту врати у оквире чињеница и науке”.


– У обраћању јавности директорке ”Рио Саве” изнето је више, рекли бисмо нетачних тврдњи и обмана. Када директорка ”Рио Саве” тврди да компанија застаје са пројектом, то у пракси на терену значи да компанија ових дана иде од куће до куће у Недељицама и нуди бесплатну замену столарије мештанима који су заинтересовани да уђу у преговоре око продаје плацева у долини Јадра. О каквој ”отвореној комуникацији“ причају из компаније ”Рио Сава” када су склапали тајне уговоре са појединим факултетима и професорима и када и поред одлуке Повереника и даље крију њихова имена и уговоре!? Је л’ то та транспарентост и отворена комуникација на коју се мисли? – наводе из ПАКТ-а и стављају на увид документ из Елабората о резервама који им је достављен  на њихов захтев.

Директорка ”Рио Саве” у даљем излагању наводи да се ”пројекат “Јадар” у свим својим фазама развијао у складу са законском регулативом Републике Србије и према високим стандардима Европске уније.“, саопштава ПАКТ.  


– Овом приликом пропуштено је да се објасни по којим је то законима и ”високим стандардима“ ЕУ дозвољено да се преко ноћи пренамени преко 400 хектара земље из пољопривредног у грађевинско и то без знања власника. По којим је то ”позитивним“ законским прописима компанији омогућено да исходује Просторни план подручја посебне намене без претходне усклађености са вишим планским актима и без дугорочног програма експлоатације за минимално 10 година, који је по важећем закону Републике Србије, основа за израду ППППН. Лицемерно делује позив директорке ”Рио Саве” да се расправа врати у оквире науке и чињеница, док политичари са купљеним и лажним дипломама вређају проректоре и наше наумније људе са Српске академије наука. Весна Продановић је најдаље данас отишла уз суптилне претње позивајући се на заштиту, на основу билатералног уговора Уједињеног Краљевства и Србије из 2002. године, као да компанија аутоматски са првим уложеним доларом постаје штићеница споразума. Поручите вашим менторима из Лондона да грађани Србије неће и нису дужни плаћати штету за ваше пословне ризике и промашаје. Занимљиво је да Продановићеваа прича о заштити и одштети, док са друге стране ни држава Србија нема увид у стварне трошкове и улагања компаније – закључује се у саопштењу ПАКТ-а које потписује његов председник Мирослав Мијатовић.

ЛН

На крају саопштења своје тврдње ПАКТ овако илуструје.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Потписано седам уговора за куће на селу

ИЗЛОЖБА НА ШЕТАЛИШТУ – Природне лепоте и културне вредности

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )