ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (6) – Подршка је важна

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (6) – Подршка је важна

Да се учење и труд исплате и да има неко ко их вреднује уверили су се млади Лозничани који су остварили одличне резултате током студија. Они са високом просечном оценом могли су се пријавити на конкурс који је пре две године расписао Град Лозница покренувши пројекат ”Лозница најбољима”.

Ускоро ће пуне две године откако је првих 18 изврсних студената постало део ”Тима за будућност”, а међу њима су и Марија Бабић (29), мастер српског језика и књижевности, и Павле Јакшић (25) који је на другој години доктроских студија на Економском факултету у Новом Саду.

Марија је и пре почетка пројекта радила у лозничким школама, мало у основним, мало у средњим, а сада предаје у Техничкој школи. Када је видела да је конкурс расписан, решила је да покуша.

– Нисам раније видела никакав конкурс сличан томе и нисам знала како ће то све изгледати, али врло брзо је све организовано и подељени смо у тимове у складу са стручном спремом. Иако се налазимо у различитим предузећима и установама, доста времена проводимо заједно и спријатељили смо се. Много значи то што свако има свој угао гледања и када нам затреба помоћ из било које струке увек имамо кога да питамо, а то је јако битно. Свака група има ментора са којим се договара па је тако нашој, која се бави образовањем ментор Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника. Наша је област незгодна због тога што све зависи од државе и без дозволе из министарства не можемо применити много тога – каже Бабићева.


Она наводи да се тим трудио да се у средњим школама отворе смерови који ће бити кориснији и деци и граду и, наравно, привреди. У томе се делимично успело, за неке је одобрење добијено, за друге ће се поново тражити.

– Доскора је у школама било смерова који су остали још из времена када је ”Вискоза” радила и који више нису потребни, што никоме није служило. Ми смо се трудили да сазнамо од привредника шта је то што им је потребно и покушавамо да укажемо и привредницима и деци и родитељима колико је значајно дуално образовање. Једно је причати о нечему, а друго видети то и урадити. За неке смерове такво образовање је најбоље и није то ништа ново, али јесте нова његова примена. На неки начин и привредника код којег се ученици обучавају то обавезује јер деца науче да раде на машинама па се не исплати тражити друге раднике које тек треба обучити – објашњава Марија.

Каже да ју је колектив одлично прихватио и верује да то увек много зависи и од самог човека и његовог начина комуникације. Док је радила у основној школи у Текеришу, у сарадњи са Канцеларијом за младе спроведено је неколико мањих пројеката који су омогућили уређење школског игралишта и побољшање услова за квалитетније провођење слободног времена.

Када се осврне на школовање каже да јој је градска награда, коју је добијала уз државну стипендију, много значила.

– У првој години мислила сам да немам право на награду па сам корисник постала од друге и то је донело велико олакшање и мојим родитељима. Оно што је посебно занимљиво јесте то да сам једина у мом друштву на факултету добијала и подршку свог града и државну стипендију. Колеге су ме увек питале како то да добијам подршку са две стране и заиста не знам да ли још неки град тако подржава своје успешне студенте. То, заиста, много значи и велики је подстицај. Свака мотивација у смеру образовања позитивна је па тако и финансијска јер се без новца не може, а деца су нам данас деморалисана што се учења тиче јер на телевизији имају за узоре људе који ништа не морају, а имају све и онда се питају зашто им је потребна школа – указује Марија.


Да је финансијска подршка важна слаже се и Павле, нарочито када долази из родног града.

– На тај начин град показује да уме да препозна и награди добре ђаке и студенте. Увек сам желео да се вратим у Лозницу, да овде живим и радим и да допринесем развоју свог града. Како сам економиста, онда је мој задатак да допринесем бољем функционисању, пре свега, јавних предузећа и установа. Програм ”Лозница најбољима” омогућио ми је да се вратим и да заснујем радни однос у градској управи где сам сада у Одељењу за финансије и пореску администрацију, тренутно на пословима ревизије – каже Јакшић.

На питање да ли је наишао на сметње због тога што је са факултета дошао на такво радно место, да ли је проблем то што нема радног искуства у привреди, а треба да осмишљава поправљање положаја привредника, Павле каже да није. Колеге из одељења добро су га прихватиле, а на факултету се учи како анализирати пословање привредних субјеката у претходних пет година и на основу њих предвидети могуће проблеме у наредном средњорочном периоду.

– У току је израда програма локалног економског развоја где ћемо подстаћи предузетнике и привредне субјекте, првенствено микро, мала и средња предузећа да одрже конкурентност на тржишту, пре свега зато што су погођени пандемијом коронавируса. Мере ће се заснивати на финансијској подршци и неким ослобађањима од пореза. Ми смо, иначе, урадили анализу постојећег стања привреде и јавних предузећа чији је оснивач Град, уочили смо проблеме и дефинисали одговарајуће мере које су јавна предузећа већ применила у својим програмима пословање – објашњава будући доктор економских наука.

Он напомиње да ће и изградња ”Смарт центра” имати велики значај не само за ”Тим за будућност”, већ и за све оне који имају пословне идеје. Њима ће бити омогућена подршка, инфраструктурна и саветодавна па ће грађани добити прилику да своје замисли претворе у производе или услуге конкурентне на тржишту у Србији, али и у иностранству.


”Тим за будућност” већ је осмишљавао пројекте, а група у којој је Павле припремила је пројекат рециклажних острва.

– Његова вредност је од 75 до 120 хиљада евра, спреман је и сада можемо конкурисати код неког европског фонда или ће га Град финансирати. Дефинисали смо рециклажна острва сложеније и просте конструкције. Сложенија би се налазила на туристичким местима, у Тршићу и Бањи Ковиљачи, можда и на Лагатору, а просте конструкције у граду, на пример, на пијаци. Ради се о примарном разврставању отпада, што је предуслов за формирање планираног постројења које ће то радити. Планирали смо и постављање мањих канти за различите врсте отпада. Битно је да се свест о томе развија још код мале деце, а ту је кључна улога родитеља – каже Јакшић.

Он подсећа и да је ”Тим за будућност” спровео и неколико мањих пројеката попут постављања бетонског стола за стони-тенис у парку иза библиотеке, и уређења игралишта и постављања мобилијара за децу из дома у Бањи Ковиљачи. У таквим пројектима највише се сарађује са Канцеларијом за младе, а очекује се, каже Павле, и представљање још неких, већ припремљених пројеката.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (5) – Градска награда подстицај за труд

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (4) – Шта све можеш са добрим просеком у индексу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )