ИЗЛОЖБА НА ШЕТАЛИШТУ – Природне лепоте и културне вредности

ИЗЛОЖБА НА ШЕТАЛИШТУ – Природне лепоте и културне вредности

Од данас на шеталишту, испред Вуковог дома културе, Лозничани могу да погледају документарну изложбу „Природне и културне вредности предела изузетних одлика – Културни предео Тршић-Троноша“, коју је приредио Центар за културу „Вук Караџић“. На 40 паноа приказане су природне вредности на заштићеном подручју Тршића и Троноше, птице, гмизавци и водоземци, флора и вегетација, заштићене биљне врсте и сорте воћа, божиковина, орах, врес, црни граб, бршљан и многи други, као и створене вредности попут Вукове спомен-куће са околином и Манастира Троноша из 14. века, али и обичај изливања ратарских свећа и историјат заштите Тршића и Троноше.

– Културни предео Тршић-Троноша, једини такве врсте у Србији, дат нам је на управљање 2019. године и ово је само један у низу пројеката којима га ми представљамо јавности, нашим суграђанима, али и свима онима који долазе у наш крај. Поред биљног и животињског света, овај предео је богат и споменицима културе као што су Вукова кућа с окућницом и Манастир Троноша. Овом изложбом све то смо приплижили онима који нису ни свесни тога док шетају од Тршића до Троноше – рекла је Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу.

Поред текстова и репродукција, на појединим паноима су и QR кодови помоћу којих се могу погледати видео-прилози у оквиру којих стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије казују о појединим биљним и животињским врстама. Цела поставка ће добити своју дигиталну форму па ће бити доступна путем интернета и људима ван лозничког краја.


– Заинтересовани могу погледати видео-прилоге у којима Наташа Панић, Марко Дивац, Александра Затезало и Мила Rистић казују о одређеним природним врстама. Rецезент пројекта је др Ивана Јелић, стручна сарадница Завода за заштиту природе Србије, која је такође заступљена у видео-пројекцијама, а поред Стојана Ивановића, помогла је и у писању текстова. Пројекат израде ове документарне изложбе подржало је Министарство културе и информисања на конкурсу у области културног наслеђа, Министарство заштите животне средине у оквиру годишњег програма управљања заштићеним подручјем и Завод за заштиту природе Србије, а као сарадници на њему су укључени Марина Цветановић, кустоскиња историчарка уметности, и Ана Чугуровић, кустос етнолог антополог у нашем Центру за културу. Сарадник  на снимању видео-прилога је Александар Стојановић, а Драган Бојаџијевски је помогао око израде QR кодова – каже географ Биљана Rадичевић, ауторка пројекта и уредница образовних програма у Центру за културу „Вук Караџић“.

Изложба ће бити постављена до 15. јануара 2022. године.

С. П.

ПRОЧИТАЈТЕ И…

РУКОМЕТ – Војводина освојила Свесрпски куп

КЊИГА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ – Истиче чињенице, поставља питања

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )