ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (4) – Шта све можеш са добрим просеком у индексу

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (4) – Шта све можеш са добрим просеком у индексу

Студенти из Лознице са просеком најмање девет, који дају годину за годином, од локалне самоуправе десет месеци добијају стипендију у износу од десет хиљада динара. У просеку, сваке године овај вид подршке добије око стотину студената

Да би добио награду од десет хиљада динара, студент из Лознице мора да испуни неколико захтевних услова – најпре да је уписан на основне студује факултета чији је осивач Република Србија, да  је у статусу “буџетског судента”, да није “губио” годину, да није апсолвент и да има просек 9 и више. За разлику од претходних година, од ове је дата могућност да студенти ромске националности који су социјално угрожени могу конкурисати за награду по нешто блажим критеријумима.


– Они не морају да имају висок просек, већ да су уписани на државни факултет, имају пребивалиште на територији Лознице најмање три године, да су на буџету осим, на првој години студија где могу бити на самофинансирању, а да касније нису поновили ниједну годину. Потребно је и мишљење, односно потврда из Центра за социјални рад да је студенту потребна ова врста помоћи, као и потврда Националног савета Рома да је припадник ромске националне мањине –  каже Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности градске управе у Лозници, и истиче да је ту могућност ове године искористио један студент ромске националности.

Иначе, на конкурс се јавило укупно 96 студената који су имали просек виши од девет. То није изненађујуће јер годинама већ стотинак лозничких студената испуњава тај услов. Да их не би административно ограничавали да конкуришу и на државним конкурсима где су принадлежности далеко веће, град је својевремено преиначио своје стипендије у награде, што је наишло на велико одобравање студената тако да су им сада могућности за подршку далеко веће. 


Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника који је највише задужен за питања просвете, каже да је логични наставак ове приче било осмишљавање програма под називом “Лозница најбољима”.

– Хтели смо да они који су имали висок просек и који су студирали на државним факултетима и које смо ми такорећи, стипендирали, покушамо да вратимо у нашу средину. Расписали смо 2019. године конкурс на који се јавило 87 кандидата, а одабрано је њих осамнаест у првој групи. Њима је уручено решење о привременом запослењу и они раде на разним пројектима, сходно њиховим занимањима – истиче Ђокић.

Како каже, њихов последњи задатак је да трасирају развој Лознице у наредних седам до десет година и да се подигне привредна активност наших јавних предузећа и установа.

EЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (3) – Зашто се исплате добре оцене?

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (2) – За вредне основце, вредне награде

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )