ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (3) – Зашто се исплате добре оцене?

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (3) – Зашто се исплате добре оцене?

Годишњу награду коју је пре две деценије установила локална самоуправа у Лозници сваке године добије  двадесетак средњошколаца. Награда, односно месечна стипендија износи 5.000 динара и исплаћује се у десет месечених рата

Због епидемије коронавируса која је прошле године спречила одржавање школских такмичења, ове године за годишњу награду локалне самоуправе у Лозници конкурисао је само један ученик који је и испунио услове конкурса – да је у претходној години освојио једно од три места на републичком или међународном такмичењу које се налази у календару такмичења Министарства просвете, на квалификационом такмичењу и такмичењу које је организовано искључиво преко школе.


Како нам је рекао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, прошлих година награду је у просеку добијало двадесетак средњошколаца. Она износи  пет хиљада динара месечно  и исплаћује се у десет рата.

– Поред тога, сваке године организујемо пријем за ученике који су освојили једно од прва три места на републичким такмичењим а и за ђаке генерације и тада, мимо стипендија и награда на такмичењима, они који су још  и ђаци генерације из буџета добијају додатна средства. Имамо четрнаест основних школа, једну музичку и четири средње школе, тако да сваке године буде деветнаест ђака генерације – напомиње Ђокић.

Како каже, да би успешне ђаке учинили што више видљивијим и да они буду узор другима, осмишљен је посебан билборд са њиховим сликама.

– Мислим да смо први који су се на то одлучили, наравно уз сагласност њихових родитеља. То је наишло на добар одјек код ученика, сви виде да су они вредни, да се такмиче, да постижу резултате. Њима то много значи – каже Ђокић.


Ове године једнократне награде које град додељује на свечаности на крају школске године добила су 63 ученика основних и средњих школа – ђаци генерације по осам хиљада динара, ученици који су освојили прву награду на такмичењима по седам хиљада, за освојену другу награду по шест хиљада и за трећу награду по пет хиљада динара.

Можда ученичке награде нису високе, али добро дођу као редован џепарац већим делом године, у неким случајевима и као помоћ родитељском буџету који ће за толико остати пунији. Те награде и подршка Града, могу се посматрати и из другог, важнијег, угла – да су оне подстицај за стицање знања и што боље оцене које су главна улазница за жељени факултет и будућност која доноси много важније, животне, награде. 

 У сваком случају, то је право које не треба испустити, зато треба знати да је конкурс јаван, објављује се у медијима, увек у исто време, 1. фебруара, као и на сајту града  у секцији “конкурси”, одакле се може преузети и пријавни образац.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (2) – За вредне основце, вредне награде

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (1) – Имаш идеју, чекају те отворена врата

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )