ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (2) – За вредне основце, вредне награде

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (2) – За вредне основце, вредне награде

Од 2000. године локална самоуправа у Лозници награђује све ученике, основце и средњошколце који постижу добре резултате током школовања, освајају награде на такмичењима као и студенте са високим просеком који завршавају годину за годином. За те намене сваке године издваја се 15 милиона динара. Међу награђеним ученицима највише је основаца

За две деценије од када је установљена градска награда, односно, стипендија за најбоље ученике, основце и средњошколце, као и студенте из Лознице, сваке године у просеку награду добије и око тридесетак основаца. Они су и најбројнији с обзиром на то да у Лозници постоји четрнаест основних и једна музичка школа.


Наравно, да би добили годишњу награду морају да испуне одређене услове, односно, да у претходној години освоје једно од три места на републичком или међународном такмичењу које се налази у календару Министарства просвете и које је организовано искључиво преко школе.  То се доказује приложеном, овереном фотокопијом добијене дипломе са такмичења. Услов  о држављанству Републике Србије и пребивалишту у Лозници од најмање три године не обавезује ученике да ваде уверења, то ће по службеној дужности прибавити комисија за доделу награда.

Како нам је рекао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, због епидемије коронавируса, ове године нису организована такмичења, осим у музичким школама, тако да ученици нису ни могли да испуне све услове за добијање награде. Награђено је само њих четрнаесторо међу којима су два основца и једанаест ученика Музичке школе.


– У градском буџету сваке године издвојимо око 15 милиона динара за те потребе и наравно да ћемо наставити са том праксом. Стипендије могу бити и веће уколико мање ученика испуни услове. Награде за основце износе месечно по 5.000 динара и исплаћују се током десет месеци – појашњава Ђокић.

Конкурс се сваке године објављује 1. фебруара и отворен је месец дана, а већ већ почетком марта је познато ко добија стипендију. Најпре се добијају заостале рате, а затим се исплата наставља редовно сваког месеца. 

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВАЈ ГРАД ПРИПАДА ТЕБИ (1) – Имаш идеју, чекају те отворена врата

”ЗЛАТНА РУКАВИЦА”, ЕНГЛЕЗИ И ЛОЗНИЦА – Причаћу код куће колико су чудесни ово место и људи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )