ПРЕДЛОГ ФОРУМА БЕОГРАДСКИХ ГИМНАЗИЈА – Полугодиште без оцењивања

ПРЕДЛОГ ФОРУМА БЕОГРАДСКИХ ГИМНАЗИЈА – Полугодиште без оцењивања

Форум београдских гимназија упутио је недавно ресорном министарству предлог да се укине закључивање оцена на крају полугодишта за средњошколце и то већ од наредне године. Образложење је да се губи суштина, односно стицање знања а јури се форма, односно оцене

Да ли се због закључних оцена на полугодишту све претвара у јурњаву за оценама, и да ли је то само административна обавеза коју наставници морају да испуне мада она нема никакав значај за закључну оцену на крају године? По мишљењу чланова Форума београдских гимназија, то је управо тако те стога предлажу да се на полугодишту не изводе закључне оцене јер је то губљење времена. У предлогу коју су ових дана упутили ресорном министарсву наводе да се размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању у средњим школама. Наводе да се садашњом праксом коју су давно напустиле поједине земље Европскле уније губи суштина јурећи за формом, суштина је знање а закључивање треба оставити само за крај школске године. На овај корак су се пре пар година одлучили и у Хрватској с образложењем да ће се на тај начин смањити администрација која отежава рад професорима а и стрес ученицима.

Предложеним изменама Закона о основама система образовања и васпитања, који је ушао у скупштинску процедуру, већ је смањен број оцена који је у средњим школама потребан да би се извело закључивање. У средњим школама биће довољне и три оцене да би се извела закључна из обавезног предмета уместо четири као што је било раније. Из Форума су и за то предложили да број оцена буде пропорционалан недељном фонду часова.

Горан Горданић, председник Актива директора средњих школа у Лозници, каже да је о тој иницијативи сазнао из новина и друштвених мрежа а да од Министарства нису добили никаква упутства о томе. На ту тему нису разговарали ни у школи нити на Активу директора средњих школа. 


– Мислим да је ова измена беспотребна, ове школске године у лозничким школама настава се одржава у мање-више нормалним условима. За ова три месеца од почетка школске године можда смо само десетак дана имали два одељења која су ишла на комбиновани модел наставе, за разлику од прошле године, и не видим разлог зашто би се уопште постављало питање да ли ученике  треба оценити на полугодишту или не треба. Та закључна оцена је изведена на основу оцена које су дате током полугодишта и у зависности од фонда часова, минималан број оцена је једна или две у току полугодишта. На основу те две оцене се изводи закључна оцена која не улази кумулативно у оцену на крају године. Вероватно се Форум руководио логиком да ако закључна оцена на полугодишту нема никакву тежину за закључну оцену на крају године, зашто бисмо се ми малтретирали да је сада закључујемо. Да напоменем, све оцене које су дате током целе године, кумулативно улазе у закључну оцену на крају године. Добро је да се на полугодишту анализира успех ученика и да се направи пресек, не видим ништа лоше у томе и да ученици знају да ако су, рецимо, на полугодишту имали оцену три или четири да је то тренутно њихово знање и да добију информацију шта треба да раде да би је на крају године поправили. Та информација је корисна и за родитеље а и за нас просветне раднике да знамо у којој смо фази са својим радом и да ли нешто треба побољшати у другом полугодишту да би ученици могли постићи бољи успех. Не видим разлог зашто бисмо одустали од досадашње праксе – категоричан је Горданић.


Како каже, одавно се прича да ће се на крају године полагати тестови из свих предмета и да ће они бити централизовани на нивоу целе државе а да ће резултати на тестовима одсликати и вредновати рад наставника. Да ли ће то бити у скорије време или не, није му познато.

Одговарајући на иницијативу Форума београдских гимназија, министар просвете Бранко Ружић изјавио је за медије да сваки закон може да се промени ако је то, како је рекао, рационално, аргументовано и утемељено на чињеницама. Међутим, нагласио је и да ситуација тренутно није таква да би се у овим изменама и допунама закона приступило тим интервенцијама.

Из Форума су позвали Министарство да отворе ширу расправу на ту тему и уколико би се постигла сагласност и обавиле законске измене, предлажу да се ова новина уведе од наредне школске године.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ТУРИСТИЧКИ ЦВЕТ 2021” – Лознички туризам у врху

ФУТСАЛ ОМЛАДИНСКА ЛИГА ФСРЗС – Лозница стартовала победама, следе нова искушења

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )