ПОДРШКА ГЛУМАЦА ИЗ БЕОГРАДА – Рудник у Јадру ни по коју цену

ПОДРШКА ГЛУМАЦА ИЗ БЕОГРАДА – Рудник у Јадру ни по коју цену

Двадесет драмских уметника из Београда посетило је данас Горње Недељице како би подржали мештане овог и околних села у настојањима да се спречи планирано отварање рудника јадарита у том делу лозничког краја.

Познате глумце, међу којима су били Светлана Бојковић, Горица Поповић, Весна Чипчић, Анита Манчић, Тихомир Станић, Бојан Димитријевић, Милутин Милошевић, Јово Максић, као и Марко Јањић и Драган Мићановић, пореклом Лозничани, мештани су дочекали у парохијској сали горњонедељичке цркве, а потом су их представници Удружења грађана „Не дамо Јадар“ одвели у обилазак терена на којима су вршена истраживања и где је планирано будуће одлагалиште јаловине, односно депонија рудника „Рио Тинта“.


– Наша посета Јадранима нема никакве везе са јучерашњим доласком председника Србије, једино што смо дочекани у истом простору у којем је и он разговарао са некима од мештана овог краја. Ми овај долазак планирамо одавно, требало је да дођемо пре месец дана, али због наших обавеза неопходно је да унапред ускладимо термин и то се догодило сад. Дошли смо да се упознамо са проблемима мештана, са оним што гледамо на телевизији и видимо како све изгледа на лицу места. Дошли смо да као уметници подржимо овај народ и да им поручимо да нису сами, да им кажемо да не продају своје куће и имања, да се мало дружимо и пробамо заједно да станемо на пут лошим намерама – рекла је за ЛН Анита Манчић.

Она је поручила да се подршка не сме завршити на овој посети, и да су глумци дошли да кажу људима да ће сваки пут кад затреба бити ту, уз њих.

– Многи глумци ни данас нису успели да дођу, али су послали поруку подршке и то треба да охрабри ове добре људе да не одустају од свога. Чини ми се да људи често не знају и шта комшија мисли и многи су, рекла бих по сопственом утиску, заплашени, не знају шта народ у Србији мисли. Не могу да говорим у име целог народа, али могу у име људи који су јуче били у Београду на протестима јер знам колико их је било, а ми смо данас овде само један део уметника из Београда. Огромна већина такође подржава овај народ да се ова земља не треба продавати ни „Рио Тинту“, нити и једном другом руднику, ова земља је плодна, од ње народ живи и ту треба да остану да живе јер су ту живели и њихови прадедови. Организација овог сусрета је импровизација, ми нисмо председници већ уметници који су ту да пруже подршку и кажемо народу да није сам. Ове порушене куће, поскидани кровови, извађени прозори, подсетили су ме на „Олују“ у Хрватској, можда ће то зазвучати прејако, али тако је горак мој утисак. Не бих волела да гледам овај народ како на тракторима напушта своје домове – рекла је позната глумица.


Обилазећи бушотине на њивама у атару Горњих Недељица, глумци су били у чуду када су видели на каквим плодним парцелама треба да никне будућа депонија, висока 60 метара. Маријана Трбовић Петковић из удружења „Не дамо Јадар“ им је објаснила какве су све последице досадашњих истражних радњи и указала на то шта би уместо плодне земље остало у долини Јадра, ако би рудник био отворен, а Светлана Цеца Бојковић рекла је да „тек кад човек дође овде и загази у ово блато, у баре на пољским путевима, схвати шта је заправо у плану“.

– То се не сме дозволити ни по коју цену. Ове њиве хране људе, хране Србију и нема тог рудника који може бити пречи и бољи од ове земље, воде и овог ваздуха – рекла је Бојковићева.

Тихомир Станић је, уз изражавање најискреније подршке мештанима, предложио да у наредном периоду све његове колеге, које су дошле, али и они други који нису могли данас да буду међу Недељичанима и који су свим срцем уз свој народ, гостују бесплатно са представама, монодрамама и сличним програмима, како би и на тај начин исказали подршку народу лозничког краја.

– Ето, ми смо ту, ја већ крајем децембра могу да дођем и говорим о Иви Андрићу, без обзира на то у којем простору. Школска учионица, простор сеоског дома културе или сцена Вуковог дома културе у Лозници подједнако су добри да кроз уметност и културу покажемо какав живот желимо и каква нам држава треба. Мирна, слободна и благородна, са својим вредним и поштеним људима – поручио је Станић.

На крају сусрета са Јадранима, глумци из Београда су поручили – Није важно чије су бургије, земљу, воду и ваздух, заједно са вама, не дамо никоме!

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КЛУБ ПИСАЦА “ВУКОВО ПЕРО” – Расписан конкурс за песнике

УЛАГАЊА – Зелени фонд од 10 милиона евра

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )