У ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Потписани уговори за енергетску ефикасност, почињу радови

У ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Потписани уговори за енергетску ефикасност, почињу радови

Тројне уговоре о суфинансирању мера енергетске санације објеката које су потписали грађани, изабрани на конкурсу за субвенционисање програма побољшања енергетске ефикасности домаћинстава, извођачи радова и локална самоуправа, данас је у градској управи уручио градоначелник Видоје Петровић. Он је  рекао да је задовољан великим интересовањем грађана и подсетио да је ово наставак унапређења енергетских својстава стамбених зграда које Град Лозница већ реализује и за шта су ове године издвојена ”значајна буџетска средства”.


Према његовим речима, активности које је град започео пре неколико година сада су додатно оснажене уз подршку државе, односно Министарства рударства и енергетике, а реч је о такозваном поправљању својстава зграда, за вишепородично и породично становање.

– Већ годинама смо издвајали велика средства, за ову годину смо планирали на тој позицији 80 милиона динара, онда је Министарство рударства и енергетике расписало конкурс, а ми смо формирали комисију која је са нашим суграђанима урадила велики посао. На конкурс су се пријавила 244 суграђанина, а 120 добија конкретну финансијску подршку од Министарства рударства и енергетике и из буџета града Лознице и са њима смо потписали уговоре. Реч је о замени фасадне столарије, изради фасада да се поправи изолација, односно енергетска ефикасност и о набавци котловских постројења на гас и пелет, што ће значајно утицати на смањење емисије штетних гасова. Извођачи су углавном локални и очекујемо да ових дана почну радови. Када је у питању породично становање грађани су, иначе, могли сами да учествују у избору извођача радова. Ова активност у складу је са мерама града за унапређење енергетских својства зграда где је потписано 55 уговора за стамбене објекте за вишепородично становање, што значи да ту живи између 500 и 600 домаћинстава. Имаћемо интезивне радове на поправљању својстава тих зграда, а реч је о новим фасадама, санацији кровова, замени фасадне столарије, постављању интерфона и видео-надзора, набавци друге опреме, а пре свега лифтова – казао је Петровић.

Он је рекао да ће се то наставити, да ће се користити досадашња искуства да се процес учини и бољим и транспарентнијим, и да ће сваке године бити издвајана ”огромна средства у ове сврхе”.

Како је раније саопштено, укупно су стигле 244 пријаве од тога 29 за уградњу термичке изолације, 148 за столарију и 67 за котлове. На коначној ранг-листи налази се 120 домаћинстава, од тога 15 за термичку изолацију, 57 за столарију и 48 за котлове.


Подсетимо, Лозница је за мере субвенционисања програма побољшања енергетске ефикасности домаћинстава била међу 67 градова и општина који су добили уговоре за реализацију тог пројекта. У локалном буџету је у ту сврху издвојено пет милиона динара, а исто толико даје и Министарство рударства и енергетике. Лозница је пет милиона динара предвидела за столарију, по два милиона за котлове и фасаде и милион за топлотне пумпе које нису привукле пажњу грађана и тај новац је пребачен на котлове.

Т.М.С

Учествујте у анкети

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДСКИ ШТАБ – Утврдити критичне тачке

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Три дана, три преминула ковид пацијента

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )