ОТПУШТЕНЕ РАДНИЦЕ ‘’ЧАРАПАРЕ’’ – Отказ и за самохране мајке

ОТПУШТЕНЕ РАДНИЦЕ ‘’ЧАРАПАРЕ’’ – Отказ и за самохране мајке

Удружени синдикати Србије “Слога” и запослени у погону ‘’Вали – Лозница’’, који су недавно проглашени технолошким вишком, одржали су данас заједничку конференцију за медије испред улаза у фабрику која послује у оквиру познате светске компаније за производњу чарапа и женског рубља ‘’Голден леди’’. Повод за то је одлука фирме ‘’Вали’’ у Ваљеву и Лозници, да технолошким вишком прогласи више од сто радника, углавном жена, а Синдикат ‘’Слога’’ тврди да том приликом нису испоштовани законски критеријуми.

Запослени тврде да нису јасни критеријуми по којима се радници проглашавају технолошким вишком и отпуштају, те да је све препуштено шефовима појединих погона и да је начин спровођења процедуре ‘’нехуман’’. Према речима председника Удружених синдиката Србије ‘’Слога“ Жељка Веселиновића, 138 запослених, углавном жена, проглашено је за технолошки вишак, а проблем је начин на који то ради послодавац који треба да уважи одређене категорије и, пре свега, да гледа материјално-социјални положај запослених.


– Пре свега мислим на то да су у питању самохране мајке, хранитељи породица, где има жена са по троје и више деце и жена жртава породичног насиља. То се десило у  Ваљеву, сада и у Лозници. Сигуран сам да ће овај социјални програм који је понуђен да падне у воду и да ће сви који су проглашени за технолошки вишак бити враћени на посао. То ће највише да кошта генералног директора и компанију јер ће, поред тога што ће  морати све да врате на посао, морати да им плати све  заостале зараде и доприносе, разне одштете зато што су ове жене претрпеле и стрес, мобинг, имају и здравствених проблема зато што им неко преко ноћи каже да не треба више да долазе на посао. Критеријуми, по којима сам чуо да је то учињено, потпуно су бесмислени. Изговор да су жене проглашене за технолошки вишак зато што су биле на боловању не постоји нигде у свету. Нигде нико не може бити проглашен технолошким вишком зато што иде на боловање. Ако кажете да су неке од њих лоши радници морате да им дате опомену и најмање три месеца да свој рад поправе, и, ако случајно не задовољавају, тек тад могу бити проглашене за технолошки вишак. Могу да разумем да компанија има проблем када има вишак запослених, али на овакав начин да се обрачунавају са женама, мајкама, у време када Србија има никад мањи наталитет, не – казао је он данас у Лозници.

Како је устврдио, све ове жене су овде на сличан, или исти начин малтретиране, мобинговане и по сваком основу и закону ‘’оне морају бити моментално враћене на посао због прекршене процедуре и много закона’’.

– ’’Вали’’ има око 1.700 радника, нешто мање у Лозници него у Ваљеву, и користе перфидну игру. Сада су прогласили мање од 10 одсто за вишак,  а чим прође нова година прогласиће још нових 9,99 одсто и тако не крше закон, а да непомињем да су користили сву помоћ коју је давала држава у време пандемије, нашли су рупу у закону да се реше свих који им нису потребни. Начин на који то раде је проблем. Поновићу, самохране мајке, жене које издржавају породицу, жене са више деце не смеш да прогласиш за технолошки вишак и то је немогуће. Као синдикат ћемо поднети жалбу инспекцији рада за колективно враћање на посао свих ових радника у Лозници и Ваљеву – закључио је Веселиновић.

У име отпуштених радница обратила се Митра  Максимовић, која у ’’Валију’’ ради 13 година.

– У пет до два су ми 24. октобра рекли да сам технолошки вишак и онда ме вратили да радим до 16 часова, и све ове дане, а не знам докле. Одлуком наших шефова и њихових доушника којима нисмо подобни за манипулацију потцењени смо, а радили смо предано и испуњавали све захтеве. Сви ми овде смо од самог почетка фирме и нико од нас нема ни усмену ни писмену опомену за све ове године. Док су на челу компаније били људи из Италије све је било колико-толико боље, њиховим одласком то се променило. Нека јавност зна да су нам била ускраћена сва људска права, не само нама овде, већ и онима који су остали на радним местима. Мерили су нам време за обављање физиолошких потреба, од шефица смо називане најпогрднијим именима – телетабиси, измети, мутоше и свашта још. Ћутале смо због наших породица и радиле за егзистенцију. Вишком су прогласили самохране мајке, удовице, жене које школују децу од ове плате и сада нас шаљу кући са отпремнином довољном за два месеца живота. Никада нам се шеф, ни директор нису обратили да питају како тече производња, како је лети радити на 50 степени Целзијусових уз повику – Убаците у пету брзину. Да ли се ико запитао да ли смо ми тамо машине или људска бића – рекла је она и додала да у Лозници без посла остају 62 запослена.


Њена колегиница Сузана Цвејић, самохрана мајка двоје деце, која у ’’Валију’’ ради 12 година, каже да је без икакве опомене, било какве да је лош радник, проглашена технолошким вишком.

– Обратила сам се директору и рекао ми је да сам спора. После спонтаног побачаја у пет и по месеци мене шеф враћа у производњу и мери ми време. Била сам три месеца нераспоређена, што могу да докажем, смештено ми је из личних разлога. Уместо да будем на лакшем радном месту после побачаја надређени ме је ставио на најгоре послове да самостално скидам конац што раде две жене, а не једна, понижаване смо на најгори начин, психички злостављане, а саму су ме остављали да радим ноћну смену. Какав је то закон да мајку са двоје деце отпустиш као технолошки вишак без било какве опомене, да моја деца немају хлеба. Е, па неће моћи,видимо се на суду – поручила је она.

Подсетимо, фабрика италијанске компаније ”Голден леди” у Лозници је почела са производњом женских чарапа 2008. године. Приликом посете фабрици тадашњи министар за економију и регионални развој Млађан Динкић, рекао је да је италијанска компанија овде уложила више од 40 милиона евра, а да је држава ову инвестицију подржала са 3.000 евра по сваком новозапосленом и да је за ту намену из НИП-а одвојено више од 2,5 милиона евра.

Т.М.С

Учествујте у анкети

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Потписани уговори за енергетску ефикасност, почињу радови

ПУ ШАБАЦ – Напад, крађа, притвор

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )