НИШКА ГАЛЕРИЈА ГОСТ ЛОЗНИЦЕ – Изложба слика савременика Миће Поповића

НИШКА ГАЛЕРИЈА ГОСТ ЛОЗНИЦЕ – Изложба слика савременика Миће Поповића

Центар за културу „Вук Караџић“ угостио је синоћ у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић представнике Галерије савремене ликовне уметности из Ниша који су припремили изложбу под називом „Мића Поповић и његови савременици“. Реч је о избору слика из колекције нишке Галерије, којом се ова установа први пут представља у Лозници.


Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу, подсетила је да су 21. октобра Нишлије могле да виде слике из сталне поставке знаменитог Лозничанина и његове супруге, а да је ово сада узвратна посета установе којом се негује добра сарадња.

– Ниш и Лозница имају пуно тога да покажу једни другима и спајање два града на овај начин је од изузетне важности. Надам се да је ово најава будуће, још јаче, сарадње. Ова изложба представља део избора слика нишке Галерије и пред нама су дела уметника који су на неки начин утицали и на стваралаштво Миће Поповића, али и на његове колеге – рекла је Нешковић Симићева.

Изложбу је отворила директорка Галерије савремене ликовне уметности Емилија Ћоћић Билић, а о поставци је говорила музејска саветница Милица Тодоровић. Обе су изразиле задовољство што им је омогућено да са својом изложбом гостују у граду Миће Поповића.

– Први пут смо у Лозници и сигурна сам да је ово почетак плодне сарадње две установе културе. И поред ове неповољне ситуације настале због пандемије ковида-19, изложба у Нишу је изузетно посећена и наши суграђани су се јако обрадовали сликама Миће Поповића из сталног легата у његовој родној Лозници. Пре непуних пет деценија, 1972. године, Мића Поповић се представио публици у Нишу радовима „Призори“, којима је тада отпочињао нову фазу у свом стваралаштву, а 1971. учествовао је и на ликовној колонији „Сићево“. Фонд наше установе поседује два Поповићева дела и она су део ове поставке. Немамо прилику да често излажемо све ове слике и лепо је што то чинимо баш у Лозници. Ова дела представљају трајну вредност и указују на значај културног наслеђа, али и буде свест о значају да сви бринемо о њему и да га чувамо – поручила је директорка нишке галерије, подсетивши да је ова установа основана 1970. године.


Милица Тодоровић, која је извршила одабир слика за ову поставку из богате колекције галерије у Нишу, рекла је да је изложба концепцијски осмишљена тако да пружи увид у стање и кретања у нашој уметности током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, односно у време највеће сликарске и изложбене активности Миће Поповића.

Изложба, поред Мићиних слика, садржи дела још двадесетчетворо аутора приличног генерацијског распона, од уметника који су у периоду између два светска рата почели своје професионалне каријере и имали већ етаблирани статус у време кад је Поповић почињао (Пеђа Милосављевић, Иван Табаковић, Михаило Петров, Павле Васић, Миленко Шербан, Цуца Сокић), преко пријатеља и колега са студија, односно неких од чланова Задарске групе (Бата Михајловић, Петар Омчикус, Коса Бокшан), генерацијски блиских колега (Стојан Ћелић, Миодраг Протић, Младен Србиновић, Божидар Продановић, Зоран Павловић, Божа Илић, Габор Силађи, Коста Брадић) до уметника следеће генерације (Оља Ивањицки, Радомир Рељић, Бојан Бем, Миодраг Рогић, Мома Антоновић, Синиша Вуковић). Мића Поповић је одржавао честе контакте с нишком галеријом првих година њеног постојања – рекла је Милица Тодоровић.

Како је навела, за Поповићеве контакте са нишком галеријом заслужна је вишегодишња сарадња са Лазаром Трифуновићем, али и намера уметника да пружи подршку установи у оснивању, првој самосталној институцији те врсте у централној Србији.

– Иако је изложба невеликог обима, уверава нас у вишеслојна кретања у нашем сликарству од времена стишавања енформела, потврђујући паралелно егзистирајуће правце и уметничке изразе који се темеље на геометријским тенденцијама, апстракцији, надреалним и имагинарним фигуративним склоповима, новој предметности или новом експресионизму. Изложба недвосмислено потврђује Мићу Поповића као потпуно самосвесног аутора особеног мисаоно-емотивног кода и етичког кодекса, будне критичке свести и јасних перцепција прилика властитог времена – рекла је Тодоровићева.

С. П.

Учествујте у анкети

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Упаљен црвени аларм, опасност од изливања бујичних токова

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници мање од 900 оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )