У ЛОЗНИЧКОМ БИОСКОПУ – Стиже филм „Божији човек“

У ЛОЗНИЧКОМ БИОСКОПУ – Стиже филм „Божији човек“

У биоскопу Центра за културу „Вук Караџић“, данас и у сутра биће организоване пројекције филма „Божији човек“ о Светом Нектарију, који је режирала Јелена Поповић. У филму играју Арис Серветалис, Мики Рурк, Александер Петров, Христос Лоулис и други, а централна тема овог остварења је прича о вери и нади.

Филм је на Московском филмском фестивалу освојио награду публике, а после успешног приказивања у Грчкој стигао је и у српске биоскопе. Снимљен је у америчко-грчкој копродукцији и представља биографску драму о Светом Нектарију Единском једном од највећих грчких светаца чији живот је праћен великим неправдама, прогонима и оптужбама од стране тадашњих челника Грчке православне црке и Александријске патријаршије


Снагу проналазимо у животима светаца, њихове муке и борбе представљају огледало наших, њихов тријумф над људском слабошћу нам улива наду. Прогон је обележио живот Светог Нектарија Егинског из Грчке. Био је свештеник обичног народа, његова понизност је сметала поносним православним клерицима. Оклеветан је након што је његова оданост пробудила њихове сумње. Парохијани су га волели, упркос томе што је лишен цркве и прогнан из Египта. Вера у Бога му је током целог живота била најбоља одбрана – наводи се у најави за овај филм.

За разлику од његових верских претпостављених, којима су на уму били само моћ и световне почасти, Нектарије је бринуо о сиромашнима, учио је сељане да читају и пишу, својим примером је инспирисао младиће да уђу у свештенство, писао је књиге и држао проповеди које су људе приближавале вери. Упркос напорима да га дискредитују, Свети Нектарије је основао манастир на Егини, неплодном и пустом острву који и данас представља светионик ходочасницима.

Чак и његови последњи дани на Земљи искоришћени су за помоћ другима, на самрти је предао своју поткошуљу парализованом човеку у болничком кревету до његовог, након чега је човек устао и проходао.

Пројекције су оба дана од седам увече.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )