У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Освештан темељ за „Кућу наде“

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Освештан темељ за „Кућу наде“

На уласку у Бању Ковиљачу из правца Лознице, на плацу у близини Мазалове станице, данас је освештан темељ будуће „Куће наде“, објекта за чију се изградњу протеклих неколико година залаже Удружење самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом Плава шкољка из Београда.

Свештеници бањске цркве, који су служили обред, поручили су да ће ово бити место наде за многу децу, али и симбол хуманости у чију градњу су се удружили мештани, привредници и појединци, свако на свој начин у намери да помогну остваривању циља. Једна од највећих добротворних кампања до сада покренута је како би се трајно помогло у рехабилитацији деце којој је то неопходно. Према речима Надице Блажић, председнице Удружења „Плава шкољка“, са овом идејом од почетка су били упознати у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Ковиљача“, с којом имају успешну сарадњу већ деценију и по, градско руководство Лознице, Црквени одбор и мештани Бање Ковиљаче, као и многобројни сарадници удружења.


– Наша срећа данас је огромна, сан нам се остварује и темељ који ће бити изливен учиниће да „Кућа нада“ коначно постаје видљива. Велику помоћ смо добили од мештана, Цркве и Црквеног одбора, као и других људи добре воље који су се несебично укључили да помогну. Јован Матић, председник Црквеног одбора, је наш дугогодишњи пријатељ, али око ове идеје нам је био и лева и десна рука за све. Темељ је настао захваљујући доброти људи из одређених компанија и појединаца који су схватили важност наше борбе – рекла је Блажићева.

Према њеним речима, од прошле године до сада прикупљено је два милиона динара, купљен плац, а резервисан је и суседни захваљујући власници која је рада да сачека да се сакупи потребан новац.

– Тако би ова прича добила још већи темељ јер намеравамо да направимо економско двориште у којем ћемо једног дана имати и социјално предузеће, како би и економски помогли 25 породица „Плаве шкољке“. Ми, нажалост, не можемо да помогнемо целом свету, али ових 25 породица ће два пута годишње по 21 дан моћи да бораве бесплатно у „Кући наде“, где ће деца имати пет терапија, мајке ће имати своју терапију, масажу и разговор са психологом јер и родитељима треба подршка, разумевање и помоћ – каже председница „Плаве шкољке“.

У дворишту ће, објашњава, бити летњиковац где ће моћи да бораве мештани околних села, као и из Бање Ковиљаче и Лознице, односно породице чија су деца с инвалидитетом. За њих ће, такође, све бити бесплатно, имаће помоћ стручњака из тима „Плаве шкољке“, али ће моћи и нешто да науче, да се друже.

– Као што нас је подржала песникиња Душица Ивановић, пореклом Лозничанка, која је објавила књигу поезије инспирисане децом – бисерима Плаве шкољке“, тако ћемо угостити и многе друге песнике, сликаре, вајаре и заједно ћемо радити на културу јер културе је за све, не сме да буде никакве разлике. Борићемо се против предрасуда које владају када је реч о деци и младима с инвалидитетом. Ово је трајно решење и у „Кући наде“ ће радити физиотерапеути у непосредном контакту с родитељима. Овде ће нас боравити од 12 до 15, а терапије ће бити прилагођене потребама и навикама детета – поручује наша саговорница и додаје да завршетак куће зависи од доброте људи, али да се нада да ће то бити ускоро.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕВО НАМ ТЕАТРА И У ЛОЗНИЦИ НАШОЈ (4) – Добра сарадња с гимназијалцима

НАШИ СМО – Нико нема…

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )