КЛУБ СТАРИХ У ЛОЗНИЦИ – Оптимизам трећег доба

КЛУБ СТАРИХ У ЛОЗНИЦИ – Оптимизам трећег доба

Град Лозница од априла ове године спроводи пројекат “Клуб старих – подршка за активну старост”, а данас је представљен на шеталишту испред Вуковог дома културе. Према речима Тање Глишић Матић, начелнице градског Одељења за друштвене делатности, пројекат се реализује у оквиру програма Swiss PRO, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина.


Циљ  пројекта је, према њеним речима,  побољшање квалитета услова живота најстарије популације, али и повећање социјалне укључености и пружање различитих психо-социјалних и саветодавних услуга. Чињеница је да најстарија популација, људи старији од 65 година, јесу поднели највећи психолошки терет током пандемије и идеја је да им се некако помогне да се боље социјализују, друже и добију неке услуге које  су им неопходне.

– Пре него што смо конкурисали питали смо старе шта је то што они од почетка епидемије виде као проблем. Они су рекли да лекари специјалисти због ковида немају довољно времена да им се посвете, да разговарају са  њима јер њима није потребно да оду негде и добију терапију него да имају време да образложе шта их мучи. Ангажовали смо ендокринологе, лекаре опште праксе, са којима смо направили радионице за дружења где стари изложе са каквим се изазовима и проблемима суочавају и онда заједно раде на томе да коригују терапију, квалитет живота, начин исхране и физичку активност, како би им било боље. Укључили смо и клиничког психолога да им помогне да превазиђу неке стресне ситуације и изазове са којима се људи у тим годинама суочавају. Радионице су изузетно посећене. Поред саветодавних имамо и креативне где се стари друже, праве ручне радове и забављају се, а то се реализују у лозничком Дому пензионера.  Све активности реализујемо до априла 2022, а у том периоду имаћемо 107 креативних радионица саветодавног типа и 43 креативне где се нешто прави и на тај начин се стари друже. Иначе, очекивали смо на  креативним радионицама само жене, али су долазили и мушкарци, њима је циљ да се пре свега друже – објаснила је Матић Глишић и додала да су за старе били организовани излети, посете  фрушкогорским манастирима и Новом Саду.

Циљ пројекта нису само стари у граду већ да се види како се може допринети да и стари на селу живе боље и квалитетније, каже начелница. Према њеним речима у овој фази пројекта, до априла 2022. видеће се које су то њихове  потребе, све са циљем да се боље планирају активности и пројекти који ће бити реализовани у наредним годинама.

– Наши стари суграђани имаће активности где ће нешто учити, а изразили су жељу да науче да користе скајп, интернет како би користили друштвене мреже и повезали се са пријатељима и фамилијом у иностранству. Општи закључак лекара, клиничког психолога и предавача на радионицама да су, у овим околностима, очекивали да ће се говорити о неким тешким темама, оболести, ковиду, али су наши стари људи пуни оптимизма, говоре о љубави, забави, како живот трошити на најбољи могући начин.  Што људи живе срећније и испуњеније, живе дуже  и здравије. Било је, иначе, предвиђено да укључимо сто особа, али их је дупло више –  рекла је Матић Глишић.

Иначе, пројекат усмерен на ублажавање ефеката кризе ковид-19 вреди 20.680 долара, а град је учествовао са две хиљаде долара, рекла је она.

Љиљана Остојић из Клуба сениора каже да им постојање радионица много значи да искажу креативност и пре свега се друже, много вреди и што долазе лекари да разговарамо са њима, а са њом се слаже Спасенија Васиљевић која вели да би волела да овакав вид окупљања траје што дуже.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Застакљена кафана ’’Централ’’

СПОРТСКИ ВОДИЧ ЗА ВИКЕНД – Лозница у понедељак са Радом

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )