‘’ДА СЕ БОЉЕ ВИДИМО ‘’ – За бољу видљивост пешака и бициклиста

 ‘’ДА СЕ БОЉЕ ВИДИМО ‘’ – За бољу видљивост пешака и бициклиста

Кампању ”Да се боље видимо”, која има за циљ да пешаке и бициклисте учини што видљивијим за остале учеснике у саобраћају, вечерас је у Лозници промовисала Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије. Агенција је покренула националну кампању ”Да се боље видимо”, која је део кампање ”Ум на друм”, објаснио је њен представник  Филип Живковић и рекао да  већ годинама уназад у ноћним условима, када почиње да се смркава, посебно у јесењем периоду, највише страдају пешаци и бициклисти.


– Вечерас на два места у граду пролазницима делимо промотивни материјал, рефлектујуће наруквице за децу, флуросцентне прслуке, светла за бициклисте, све са намером да док пешаче, или возе бицикл, основци, старије ососбе, али и сви остали буду видљиви у саобраћају. Уочено је да значајан број бициклиста и пешака страда због тога што нису видљици, у последњих пет година тај проценат је на територији Лознице 15 одсто страдалих, а око 20 одсто у Србији – казао је он.

Марко Видић, заменик градоначелника и председник градског Савета за безбедност у саобраћају, каже да је град подржао ову кампању Агенције и да на локалном нивоу Лозница има  током целе године акције посвећене повећању безбедности учесника у саобраћају, посебно бољој видљивости младих, пешака и бициклисте. Подсетио је да су недавно Планинско-бициклистичко друштво’’Бицик-Ло’’ и Град Лозница потписали Меморандум о сарадњи на реализацији заједничког циља – унапређења бициклистичког саобраћаја на територији Лознице, као и успостављања и развоја сервиса јавно доступних бицикала (СЈДБ) и да је циљ бициклистички саобраћај учинито што видљивим. Ова кампања се, оценио је, градски менаџер Дејан Сталовић уклапа у програм осмишљен од стране градског руководства ”Лозница безбедан град”.

-У току је велика семафоризација у граду као и постављање камера за мерење брзине из свих праваца доласка у Лозницу. На правцу из Бање Ковиљаче једна је постављена, док је у току израда локацијских услова за долазак из правца Републике Српске, Шапца и Ваљева. У граду ће бити постављен и велики број камера за видео-надзор и надамо се да ћемо на тај начин на виши ниво подићи безбедност. Добро сарађујемо са Агенцијом за безбедност саобраћаја и имали смо више заједничких акција претходних година. Тако смо делили безбедносна седишта за децу, имали тренинг безбедне вожње за мотоциклисте, а поделили смо један број кацига, а у наредном периоду омогућићемо да одређени број почетника у саобраћају вози на полигону Навак. Највише користи од свега тога имају грађани, пре свега учесници у саобраћају – казао је Сталовић.

Основна порука вечерашње акције је да се скрене пажња младима, пешацима и бициклистима, а како је казао, по статистици се највећи број саобраћајних незгода, па и оних са смртним последицама и тешким телесним повредама, дешава баш када је видљивост смањена.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници поново више од хиљаду оболелих

ЗАСЕДАЛА РАДНА ГРУПА – Еколошки стандарди па јадарит

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )