ЗАСЕДАЛА РАДНА ГРУПА – Еколошки стандарди па јадарит

ЗАСЕДАЛА РАДНА ГРУПА – Еколошки стандарди па јадарит

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике др Зорана Михајловић, председавала је јуче седницом Радне групе за имплементацију пројекта ‘’Јадар”, на којој је истакнуто да је Влада Србије свесна значаја овог пројекта за све грађанке и грађане и да ће све информације у вези са овим пројектом у сваком тренутку бити доступне јавности, објављено је на сајту Министарства рударства и енергетике.


– Један од најважнијих услова када је реч о пројекту ‘’Јадар“ јесте заштита животне средине. То смо рекли и на самом почетку, то говоримо и даље, без обзира на свакодневне нападе на овај пројекат и неистине које се појављују у јавности. Став министарства, односно Владе, јесте да је реализација овог пројекта могућа само уколико су испуњени сви услови и стандарди у области заштите животне средине. Сматрам да је ‘’Јадар“ веома важан за Србију. То је потенцијално један од најуспешнијих развојних пројеката не само за рударство, већ за целокупну привреду Србије, јер ми желимо комплетан ланац производње, желимо и фабрику литијумских батерија и фабрику електричних возила. Јадарит је јединствен у свету, он у себи садржи литијум, један од критичних минерала на глобалном нивоу, који је кључан у борби са климатским променама – рекла је Михајловићева, како се наводи на сајту.


На састанку је саопштено и да завршен јавни увид у обим и садржај Студије о процени утицаја експлоатације на животну средину који је спроведен на 17 пунктова, а сва пристигла мишљења размотрило је Министарство заштите животне средине. Наглашено је и да давање одобрења за експлоатационо поље, које је условљено добијањем решења о обиму и садржају утицаја Студије на животну средину, није исто што и додела права за експлоатацију.

Из ‘’Рио Сава експлорејшен” речено је да та компанија на глобалном нивоу развија идејна решења о третирању отпада и коришћењу отпада и у друге сврхе, као и технологије које ће отпад сврстати у категорију која није опасна, наводи се у објави на сајту Министарства рударства и енергетике.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – И јуче преминула три ковид пацијента

У ЛОЗНИЦИ – Потписи за петицију

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )