У ГРАДСКОМ БИОСКОПУ – Филм „Пуцњи у Марсеју“

У ГРАДСКОМ БИОСКОПУ – Филм „Пуцњи у Марсеју“

Центар за културу „Вук Караџић“, организоваће данас и сутра у биоскопу Вуковог дома културе пројекције филма „Пуцњи у Марсеју“. Редитељ филма је Гордан Матић, а играју Светозар Цветковић, Владимир Алексић, Тихомир Станић и други.

Филм прати судски процес терористима Звонимиру Поспишилу, Мију Краљу и Ивану Рајићу, који су били саучесници атентатора Владе Георгијева Черноземског, убице краља Александра од Југославије и министра спољних послова Француске Луја Бартуа, 9. октобра 1934. године у Марсеју, у Француској.


Кроз реконструкцију и драматизацију правног процеса, али и кроз оно што је изостављено током суђења, испричана је судска драма, најближа истини о самом суђењу, али и последицама по европски мир. Ова филмска прича отвара читав низ питања о друштвенополитичким догађајима у том турбулентном историјском периоду, међу којима су: Да ли је заправо Други светски рат почео у Марсеју пуцњима на краља Александра и министра Бартуа? Да ли би Европа и свет били другачији да је спречен атентат за који су сви знали да се спрема?

Од самог суђења се очекивало много, а првенствено да се открије ко је заправо стајао иза убиства, ко је био наручилац. Промене које се у периоду између атентата и суђења дешавају у Европи, уносе неспокој и бојазан од могућности да ће убице бити ослобођене, јер је позадина целог процеса тајновита и диригована од самог врха како француске тако и нове југословенске власти.

Пројекције филма су од седам увече.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ САВЕТА ЗА ШТАМПУ – Новине и по 50 пута дневно прекрше Кодекс

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминула три ковид пацијента

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )