САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ САВЕТА ЗА ШТАМПУ –  Новине и по 50 пута дневно прекрше Кодекс

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ САВЕТА ЗА ШТАМПУ –  Новине и по 50 пута дневно прекрше Кодекс

Редовни мониторинг Савета за штампу показује драстичан пораст броја случајева у којима дневни листови крше одредбе Кодекса новинара Србије.

Током септембра 2021. забележена су 993 текста у којима је прекршена бар једна одредба Кодекса, што је знатно више у односу на септембар прошле године (када их је било 661), септембар 2019. и 2018 (773 и 772), као и у односу на исти месец 2017. године, када су забележена 583 прекршаја.


Већи број прекршаја Кодекса новинара у односу на просечан утврђен је и у јулу и августу 2021. године, а исти тренд је настављен и током октобра, када је неколико пута забележено више од 50 прекршаја дневно.

Највећи број огрешења о професионалне стандарде односи се на одредбе из поглавља Одговорност новинара и Истинитост извештавања, а „рекордер“ по броју прекршаја за сада је лист Ало.

Позивамо колеге да – имајући у виду значај и утицај медија  на сваког грађана појединачно, али и на друштво у целини – поведу рачуна о начину извештавања. Посебно апелујемо на уздржавање од објављивања узнемирујућих садржаја, кршења права на претпоставку невиности, отвореног политичког сврставања и таргетирања појединаца и група. 

Савет за штампу ће коначне резултате шестомесечног мониторинга десет дневних новина објавити у јануару 2022. године.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминула три ковид пацијента

НАШИ СМО – Додикизам

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )