СКУПШТИНА ГРАДА – Ребаланс буџета због вишка прихода

СКУПШТИНА ГРАДА – Ребаланс буџета због вишка прихода

Лозничка Скупштина усвојила је данас извештај о извршењу буџета у првих шест месеци и донела одлуку о његовом првом ребалансу у овој години. Како је рекао Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, за шест месеци ове године остварени су приходи од 1,183 милијарде динара док расходи износе 975,99 милиона динара, остварен је буџетски суфицит од 208 милиона динара.

– Укупно планирани текући приходи од 2.456 милиона динара остварени су са 1,143 милијарди уз напомену да нам је текући ненаменски трансфер од Републике од 43 милиона динара легао на жиро рачун 2. јула, али се односи на овај извештајни период, што значи, да су реално остварени текући приходи 1,86 милијарди динара. Извршење буџета је 48,6 одсто, што је добар резултат – рекао је Томић.


Између осталог, он је нагласио да порез на зараду у првом полугодишту износи 451 милион динара, што је 139 милиона више него у истом периоду лане, порез који паушално плаћају предузетници порастао је за 12 милиона динара, порез који се плаћа по стварно оствареним приходима већи је за девет милиона динара док је порез на имовину физичких лица порастао за 20 милиона динара, што је, како је рекао, резултат бољег економског статуса наших грађана и повећања броја пореских обвезника. Порез на наслеђе и поклон повећан је за четири милиона динара, порез на пренос апсолутних права већи је за двадесет милиона.

Што се тиче расхода, они се крећу у планираном обиму и, углавном, код свих директних корисника буџета дошло је до смањења појединих позиција. За информисање је издвојено 23,8 милиона или 69 одсто од планираног, за удружења 1,75 милиона, односно 74 одсто, за спорт 51 одсто од планираног.

– На основу пресека стања и извршења буџета предложено је да се уради ребаланс буџета, први за ову годину а полазна основа је 31. август. Разлози за ребаланс су пре свега, повећани приходи буџета, потреба да се уради евентуална прерасподела неких позиција у буџету, а имамо и уштеде – рекао је Томић.


Он је истакао, да ће се на основу вишка прихода финансирати и новакапитална улагања, спортски клубови и буџетски корисници који су кроз измењене финансијске планове показали интерес за нове активности.

Ребалансом су, како је рекао, усклађене поједине позиције, обезбеђена су, између осталог, додатна средства за рад скупштинских комисија, као што је комисија за заштиту права пацијената, за утврђивање права на вантелесну оплодњу, за спровођење мера енергетске санације објеката.

У градској управи је дошло до повећања издатака од два милиона динара, ради се о обезбеђењу средстава за показну вежбу јединице цивилне заштите која треба да се одржи почетком новембра.За комуналну инфраструктуру повећана су давања за два милиона динара, ради се о плаћању таксе комуналним предузећима за различите прикључке, затим, за младе брачне парове – за куповину кућа са окућницом на селу повећана су давања за два милиона, за медије додатних пет милиона, за услугу лични пратилац преко Центра за социјални рад повећана су давања за девет милиона која је добио од државе, повећане су и субвенције за пољопривреду за нова три милиона динара, а за електроенергетске објекте више ће се издвојити 11 милиона.


За одржавање путева издвојиће се додатних 30 милиона, укупно за путеве по ребалансу је планирано 440 милиона динара, а за образовање 223 милиона. Од капиталних пројеката, поменуо је, између осталих, смарт сити центар који се финансира са 57 милиона динара за грађевинске радове, од тога министарство издваја 45 милиона а локална самоуправа 12 милиона док ће за његово опремање бити издвојен 31 милион. Планирана су средства за изградњу фискултурне сале у школи у Јадранској Лешници 25 милиона и гимназији 22 милиона, за пројектовање 75 милиона.

– Ребаласном је предвиђен 661 милион за капитална улагања, односно 21 одсто укупно планираног буџета – рекао је начелник.

Градоначелник Видоје Петровић истакао је, између осталог, да у Лозници никада није била боља привредна активност, инвестиције, улагања у здравство и да град никада није имао бољу подршку државе него сада.

Одборници опозиције нису гласали за ове две одлуке истичући, између осталог, да се обједињеним излагањем о овим веома важним одлукама збуњују грађани, замерили су да је мало новца утрошено у месним заједницама и да је политика према селу и пољопривреди катастрофална, што су представници власти негирали.

На данашњој седници Скупштине града оџане после скоро три месца, последња је одржана 29. јула, а која је трајала скоро пет и по сати, донето је, између осталог,  и неколико одлука из области урбанистичког планирања, а усвојена је и Информација о шестомесечном раду јавних предузећа. Једино предузеће које је исказало губитак је КЈП “Наш дом“.

В. М.  

Опширније у штампаном издању ЛН у петак

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА –За викенд преминуло осам ковид пацијента

ЈАДАРИТ: ЧЕГА СЕ ПЛАШЕ ЛОЗНИЧАНИ (1) – Благостање или депонија Европе

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )