ДА ЛИ ЈЕ ИЗВОДЉИВА ПРИМЕНА ПРЕПОРУКЕ ЗЗЈЗ У ШАПЦУ? – Шта зна закон шта је корона

ДА ЛИ ЈЕ ИЗВОДЉИВА ПРИМЕНА ПРЕПОРУКЕ ЗЗЈЗ У ШАПЦУ? – Шта зна закон шта је корона

Прошло је скоро двадесет дана откако је из Завода за јавно здравље у Шапцу (ЗЗЈЗ) упућен допис свим кризним штабовима са подручја Мачванског округа у којем им се сугерише да у циљу сузбијања пандемије коронавируса, између осталог, предложе послодавцима да вакцинисане раднике награде са два дана плаћеног одсуства, а да “удаље са рада невакцинисане запослене, уколико не доставе доказ о прележаном ковиду-19 (не старији од три месеца)”, док за “упорне, оне који нису вакцинисани, треба захтевати негативан пи-си-ар тест (не старији од 72 сата) или Аг тест  (не старији од 48 сати). Све трошкове таквих тестирања сносиће запослени”.

Овај допис сачињен је у данима када је број новооболелих у Округу, али и целој земљи, обарао све рекорде, нажалост и број умрлих. У настојању да видимо да ли “шабачка иницијатива”, коју су пренели и сви национални медији,  има законску подлогу, обратили смо се најпре Министарству за рад тражећи одговоре на два питања: да ли је ова препорука у складу са Законом о раду и да ли би послодавци могли трпети последице уколико би је применили и да ли је ова препорука у складу са Законом о заштити на раду и да ли би, евентуално, уграђивање такве могућности у правилник фирме о заштити на раду имао правну ваљаност у случају судског спора?


Чекајући те одговоре које још увек нисмо добили, обратили смо се прво градској управи у Лозници где нам је речено да та иницијатива није разматрана јер није било седнице Градског кризног штаба.

Са друге стране, лознички правници са којима смо разговарали нису имали никакву дилему да ли је препорука у складу са законима и да ли би сугерисали послодавцима да је примене. Један од њих, адвокат Душан Филиповић, каже да ЗЗЈЗ у “својој препоруци цени стварност и препоручује нешто што је супротно Уставу Републике Србије, ратификованим међународним конвенцијама и законима наше земље”.

– Уставом су свима под једнаким условима доступна сва радна места и сви имају право на поштовање достојанства своје личности на раду. Ових права се нико не може ни одрећи.  Дакле, условљавање рада као што се препоручује од стране Завода за јавно здравље у тачки три са достављањем тестова, а на трошак запослених  (који не докажу да су вакцинисани) ,  јесте пример условљавања рада и непоштовања достојанства личности радника.  Закон о раду, такође, у члану 18 прописује и забрану дискриминације на раду, а у поменутој препоруци препознају се и ти елементи у делу предлога за давање плаћеног одсуства у трајању од два дана вакцинисаним радницима. Препорука из тачке два која се односи на удаљење са рада за оне запослене који не доставе доказ да су прележали ковид-19 (не старији од три месеца)  супротна је одредбама Закона о раду којим се прописују разлози отказа и такав отказ био би незаконит. На крају,  јасно је да препорука Завода послодавцима као таква не преставља обавезујући акт, те да она не мора бити ни поштована – каже Филиповић.


Драгослав Лукић, власник фирме за заштиту и сигурност на раду, каже да су послодавци у Лозници поступили по законској обавези и сви су донели План примене превентивних мера од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга које се односе на спречавање ширења ковида-19.

– Инспекција рада је већ контролисала  да ли су донели те правилнике, али надаље се може контролисати само да ли примењу тај акт. Правилници се могу мењати само када се створе законски услови за то, али никако на основу препорука или нечијих наредби – каже Лукић.

Послодавци са којима смо разговарали кажу да схватају озбиљност ситуације и да већ имају проблема преко главе због великог одсуства радника са посла, али да им не пада на памет да незаконито кажњавају било кога зато што се није вакцинисао. Драгослав Николић, председник Скупштине Регионалне привредне коморе у Ваљеву и један од највећих лозничких послодаваца, каже да се ЗЗЈЗ обратио на погрешну адресу.


– Они тај предлог треба да упуте Влади Србије, а не да пребацују одговорност привредницима јер ми немамо никакав законски основ за такво поступање. Само бисмо учинили неправду запосленима – каже Николић. 

Коментар ЗЗЈЗ који смо тражили нисмо добили до закључења новог броја ЛН, али судећи по томе како корона не посустаје, није искључено да се ово питање, збиља, и нађе пред Владом Србије.

З.В.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУТСАЛ: ПРВА ЛИГА – Трећа победа, прва стрепња

ПРЕДСЕДНИК НАЈАВИО – Брзи пут до Малог Зворника

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )