МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА – Само да заживи

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА – Само да заживи

Први ”Михољски сусрети села” одржани су јуче у Лешници уз занимљив програм и велики број учесника. Ова манифестација одржава се у 68 локалних самоуправа широм Србије, уз подршку Министарства за бригу о селу, а сусрете у Лешници приредили су Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) и МЗ Лешница.

Манифестацију је отворила Снежана Петровић, в.д. секретара Министарства за бригу о селу, која је поручила да живот на селу не може да тече без подршке локалне самоуправе.

– Влада Србије основала је министарство које већ у првој години постојања ради на четири програма неопходна житељима села. Први је решавање стамбених питања – додела средстава за куће, потом давање средстава за развој сеоских задруга, затим организовање дневног превоза становништва у оним срединама које су остале без превоза и на крају организовање ”Михољских сусрета села” са циљем да постану традиционална манифестација и да обогате живот на селу. Желимо и да охрабримо људе у тренутку ове несрећне пандемије која нас је снашла и у којој се тешко сналазимо. Да кажемо, хајде да држимо физичку дистанцу, али и да негујемо живот, да живот побеђује и да га славимо – рекла је Петровићева.


Она је казала и да министарство подстиче локалне самоуправе да на најбољи начин осмисле манифестацију и да укључе што више житеља. ”Сусрети” могу трајати и више дана, а циљ је да се људима на селу обезбеде бољи услови и олакша живот. – Наравно, то није могуће чаробним штапићем завршити за годину, две. Села су у ранијем периоду била запостављена, а сада се кренуло у оживљавање, што чине локалне самоуправе, али, први пут, и држава кроз министарство. Сведоци смо подршке српском селу и како каже Љубивоје Ршумовић, који је на челу комисије за доделу средстава за ”Михољске сусрете села” – ”Док је села и сељака, Србија ће бити јака”. То јесте задатак свих нас – поручила је секретарка.

Министарство је организацију манифестације у локалним самоуправама подржало са највише пола милиона динара, а многе су и саме издвојиле додатни новац. Према речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника, Град Лозница помогао је одржавање ове манифестације у Лешници са око 320 хиљада динара поред пола милиона добијених од министарства.

Ђокић је нагласио да село мора имати и добар пут и квалитетну струју, здраву воду, опремљену школу, простор за предшколце и дечју играоницу, улично осветљење и добар сигнал за интернет и да Град Лозница управо на томе ради.

 – Наш циљ јесте да из буџета подржимо оне који планирају да организују свој живот на селу тако што издвајамо средства за набавку пољопривредне механизације, подизање стакленика и пластеника, набавку садног материјала, засаде воћа… Радимо све што ће њима учинити лакшим живот на селу – казао је Ђокић.

Време, нажалост, није било најповољније за манифестацију на отвореном, али је, упркос томе, било доста учесника и излагаче, па и оних из других градова, а нису изостали ни посетиоци. Лешничанка Зорица Трифуновић задовољна је покретањем овакве манифестације у њеном месту.

– Као Лешничанка могу да кажем да смо једва дочекали да се нешто дешава овде. Место је велико, али предуго чами. Ово је одлично и надамо се да ће заживети. Наравно да сам дошла овде да изложим цвеће из моје цвећаре. Посетиоци су заинтересовани, не само моје редовне муштерије него и доста људи из других места. свако жели да види и да купи нешто лепо – каже власница цвeћаре ”Лена”.

На штандовима је могло много тога да се купи, од рукотворина, зимнице, меда до разних врста ликера и ракија, а излагачи су били задовољни посетом.

– Радо смо се одазвали, иако нам време не иде наруку. Народа има,колико има, роба иде,ту и тамо. Моја супруга Нада и ја смо пензионери, али досадно је само седети и лежати па смо регистровали пољопривредно газдинство и свако ради свој део посла. Супруга, некадашња радница ”Србијанке”, бави се зимницом, сланим и слатким програмом, а ја пчеларством. Имамо ту и шумски мед, а он је далеко бољи од багремовог, али га има ретко, на сваких десетак година – каже Драган Жујовић из Ваљева.

Посетиоци су могли погледати и музички програм, наступ фолклорних група, испратити први ”лешнички котлић” и уверити се у вештине кулинара, погледати демоснтрацију борилачких спортова, али и учествовати на турнирима у стоном тенису и шаху.

Снежана Перић, директорка ТОГЛ, каже да је захвална посетиоцима и излагачима, од којих су неки дошли и из других општина и градова.

– Програм је богат, одазвала су се, поред КУД ”Караџић”, културно-уметничка друштва из Брадића, Доњег Добрића, Липничког Шора, фрулаши из Корените, заступљени су и спорт и гастрономија. Захвални смо Министарству за бригу о селу и Граду Лозници који су омогућили да дође до овакве манифестације, као и МЗ Лешница на сарадњи и подршци – каже Перићева са жељом да оваквих манифестација у сеоским подручјима следеће године буде још више.

Овогодишњи ”Михољски сусрети села” у Србији су окупили око 950 села и, очекује се, укупно око сто хиљада посетилаца и учесника.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДА ЛИ ЈЕ ИЗВОДЉИВА ПРИМЕНА ПРЕПОРУКЕ ЗЗЈЗ У ШАПЦУ? – Шта зна закон шта је корона

ФУТСАЛ: ПРВА ЛИГА – Трећа победа, прва стрепња

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )