ИСТИ КОНКУРС ДРУГИ ПУТ – Нова прилика за младе пољопривреднике

ИСТИ КОНКУРС ДРУГИ ПУТ – Нова прилика за младе пољопривреднике

Конкурс за младе пољопривреднике јуче је расписала локална самоуправа у склопу реализације мера предвиђених ове године кроз програм подршке пољопривредне политике у Лозници. Према речима Јована Миладиновића, начелника Одељења за привреду, конкурс је још један вид подршке града младима, а исти је, као и претходни расписан у јулу ове године, на коме поднете пријаве нису биле прихваћене.

На првом конкурсу имали смо три пријаве и из формалноправних разлога су морале бити одбијене, а сада га поново расписујемо јер желимо да новац који смо определили у овогодишњем буџету, у складу са програмом мера подршке спровођења пољопривредне политике, буде доступан младим пољопривредницима и надамо се да ће овај, други конкурс, бити успешнији и масовнији, казао је он данас медијима у градској управи.


– Апелујем на младе пољопривреднике да се јаве на конкурс, уколико имају неку идеју, визију, како би могли своју производњу подићи на виши ниво примарне пољопривредне производње, да остваре додатну вредност, или неки секундарни ниво производње у виду полупроизвода или производа. Конкурс  је објављен јуче, 20. октобра, и траје наредних 20 дана, односно закључно са 8. новембром. Услови су исти као прошли пут, укупно је младим пољоприврдницима на располагању пет милиона динара, а Град ће на основу пријава и ранг-листе додељивати 70 одсто од укупне вредности пројекта прихватљиве инвестиције без урачунатог ПДВ-а. Минимално се могу финансиратри са 500.000, а највише до милион динара тако да максималан износ може добити пет пројеката. Ово је,иначе, један од четири предвиђена конкурса у овој години кроз програм мера спровођења пољопривредне политике – рекао је Миладиновић.  

На конкурс се могу јавити сва пунолетна лица млађа од 40 година, а подносилац захтева мора имати активно пољопривредно газдинство, да се бави пољопривредном производњом и кроз одређену документацију, уз поједностављени бизнис план представиће своју идеју. Миладиновић је подсетио да су ове године расписана још три конкурса – за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, односно набавку прикључних пољопривредних машина, садница воћа, стакленика, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, система за наводњавање, опреме у пчеларству, за осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња, као и конкурс за вештачко осемењавање, од којих су два у току.


–  Конкурс инвестиције у физичку имовину пољоприврдних газдинстава је окончан одмах у јуну, утрошено је  свих предвиђених 17 милиона, а да све захтеве подржимо недостајало је  око три милиона. На прошлој седници Градског већа усвојен је предлог, а од ресорног министарства смо добили сагласност да урадимо ребаланс програма и увећамо га за још три милиона. Укупно су 303 захтева исплаћена са непуних 20 милиона динара. Још трају конкурси за осигурање где смо на половини предвиђених средстава од 1,8 милиона, има још захтева и рачунамо да ће до краја конкурса, 1. децембра, тај новац бити утрошен. Конкурс за вештачко осемењавање је, такође, у току и за њега средства управо трба да буду утрошена у овом периоду године. Мислимо да ће утрошак новца бити реализован од 95 до 100 одсто, уколико се у потпуности оствари конкурс за младе пољоприврднике, што желимо да се деси – рекао је он.

На територији града Лознице регистровано је око 6.500 пољоприврдних газдинстава, а ове године је кроз разне видове подршке, конкурсе, мере и програме као што су и заштита, уређење и коришћење пољопривредног земљишта, калцизација, набавка противградних ракета, за четири милиона купљено 95 комада, дезинсекција и дератизација, укупно за област пољопривреде опредељно око 50 милиона динара.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуло пет ковид пацијената

ПОЧИЊЕ СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У БОКСУ – Бесплатно на отварање првенства

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )