ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Уговори за 120 домаћинстава

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Уговори за 120 домаћинстава

Коначна ранг-листа за три мере субвенционисања програма побољшања енергетске ефикасности домаћинстава, за термичку изолацију, набавку и уградњу столарије и за набавку и уградњу котлова, објављена је у петак, саопштио је данас медијима Дејан Сталовић, председник Комисије за реализацију мера енергетске ефикасности.

Он је у име руководства града рекао да је задовољан што је велики број грађана ’’схватио ову идеју и прихватио је на прави начин’’, препознао шансу и добре намере локалне самоуправе и Министарства рударства и енегетике и учествовао на конкурсу.


– Укупно смо имали 244 пријаве од тога 29 за уградњу термичке изолације, 148 за столарију и 67 за котлове. На коначној ранг-листи грађана са којима треба да потпишемо уговоре налази се 120 домаћинстава, од тога 15 за термичку изолацију, 57 столарију и 48 за котлове. Комисија је изласком на терен, после објављивања прелиминарне ранг-листе, установила да су грађани врло коректно попуњавали пријаве, да је стање управо онако какво је и наведено у њима. Радило се по правилнику, део  пријава је одбачен на основу некомплетности документације, а све комплетне су бодоване. Важно нам је да подижемо енергетску ефикасност, а грађани су искористили прилику да на овај начин то ураде на својим објектима, да остваре одређене уштеде у набавци енергената, а самим тим да утичемо на квалитетнију животну средину у нашем граду. Надамо се да ће и у наредном периоду, како буду расписивани нови конкурси, број пријава бити још већи. Иначе, имали смо значајно већи број пријава од многих градова у Србији, а мислим и да смо малтене међу првима који су ово успели да реализују. Мислим да ћемо у наредном буџету одвојити значајно више новца за ту меру у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, а и наше мере унапређења енергетских својстава града биће настављене – казао је Сталовић подсећајући да је за те намене ове године у буџету издвојено 80 милиона динара.


Према његовим речима, ова активност потпуно је у складу са мерама Града за унапређење енергетских својства зграда где је било велико интересовање за поправку кровова, фасада, уградњу неколико лифтова. У априлу је, казао је он, потписано 55 уговора за поправку кровова, набавку и уградњу уређаја и опреме, интерфона и видео-надзора, поправку хидраната, а ових дана истиче јавна набавка за реконструкцију фасада тако да ће и на том пољу у Лозници бити боља ситуација до краја године. Милорад Матић, заменик начелника градске управе, казао је да рок за приговор истиче 23. октобра, али га могу поднети само подносиоци пријава код којих је обављен теренски обилазак.

– После истека тог рока Градско веће донеће одлуку о додељивању бесповратних средстава и онда следи закључивање тројног уговора између града, подносиоца пријава који су прошли на конкурсу, и извођача изабраних за извођење ове мере. Очекујемо да ћемо у наредном периоду, у сарадњи са ресорним министарством,  имати још конкурса, има најава већ у децембру или почетком јануара, са можда значајнијим средствима тако да сви они који овога пута нису прошли на конкурсу, или нису конкурисали, могу тада да покушају – рекао је Матић.


Подсетимо, Лозница је за мере субвенционисања програма побољшања енергетске ефикасности домаћинстава била међу 67 градова и општина који су добили уговоре за реализацију тог пројекта. У градском буџету је у ту сврху издвојено пет милиона динара, а исто толико даје и Министарство рударства и енергетике. Лозница је пет милиона динара предвидела за столарију, по два милиона за котлове и фасаде и милион за топлотне пумпе које нису привукле пажњу грађана и тај новац је пребачен на котлове.

Како је раније речено, када су у питању фасаде, грађани могу очекивати суфинансирање у висини од 50 одсто укупне вредности или максимално до 120.000 динара, код столарије могу добити до 100 хиљада, котлова или пећи на био-масу, максимално 85.000, код котлова на гас 70.000, а код топлотних пумпи било је предвиђено до 150.000 динара.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЛОЗНИЦИ – Дрина је била кобна за турску војску

”ПЛОДОВИ РАЂЕВИНЕ” – Кад Вук кува срнетину

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )