ПАКТ ДОБИО РЕШЕЊЕ – Факултет да достави документацију о ”Јадру”

ПАКТ ДОБИО РЕШЕЊЕ – Факултет да достави документацију о ”Јадру”

Канцеларија Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности донела је решење којим се налаже Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду да удружењу Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ), достави сву документацију, односно документе у вези са пројектом ”Јадар” компаније ”Rio Sava Exploration“ д.о.о. Београд. Ово се наводи у данашњем саопштењу ПАКТ-а у коме се ”подсећа јавност да је још у мају 2020. установљено да су факултети Рударско-геолошки, Машински и Грађевински приходовали у последњих пар година од компаније ”Рио Сава” 100,5, 12,05 и 10,2 милиона динара, а сви факултети су одбили да доставе ПАКТ-у и јавности документацију о томе какве су услуге пружали компанији”


– Посебно је занимљиво то што је Рударски факултет, и поред импозантних прихода, примао донације од компаније ”Рио Сава”, 7. децембра 2010. године – 947.506 динара, 23. априла 2012. године 44.000, а ”Рио Сава” платила је и наруџбеницу у име факултета 21. октобра 2019. године у износу од 1.146.960 динара – наводи ПАКТ у саопштењу.

Рударски факултет, и поред решења, игнорише ову одлуку и даље крије тражену документацију од очију јавности, наводе из ПАКТ-а и очекују да ће канцеларија Повереника за информације од јавног  значаја и заштиту података о личности врло брзо донети идентична решења за Машински и Грађевински факултет и Институт ”Јарослав Черни”.

ПАКТ констатује и да се, када се у целу причу око отварања рудника литијума дода и податак да компанија ”Рио Сава” у достављеним документима, попут Елабората о резервама, крије имена аутора студија, односно имена професора са којима је сарађивала, тако озбиљно и драстично компромитује цео процес, који компанија и државни органи желе у јавности да прикажу као транспаретан, наводи се у саопштењу. ПАКТ и Коалиција против корупције у животној средини готово да немају дилему да документа која су од изузетног значаја за јавност и живот грађана Србије неће угледати светлост дана и да је у том случају, сасвим легитимно право грађана да блокирају сваки покушај уласка машина у долину Јадра, закључује се на крају саопштења.


Иначе, у решењу Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, на коме је датум 16. септембар ове године, налаже се Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду да ”без одлагања, а најкасније у року од седам дана од дана пријема решења, обавести Подрињски антикорупцијски тим да ли поседује тражене информације у вези са пројектом рађеним за потребе компаније ”Rio Sava Exploration” који се односи на подручје Горњег Јадра, Града Лознице”.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нагли скок броја новозаражених у Лозници

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – На ковид одељењима још само три слободна места

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )