ПРЕПОРУКА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЛОКАЛНИМ ШТАБОВИМА – Подстицаји вакцинисанима, ограничења невакцинисанима

ПРЕПОРУКА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЛОКАЛНИМ ШТАБОВИМА – Подстицаји вакцинисанима, ограничења невакцинисанима

Због тренутне епидемијске ситуације у Мачванском округу, коју оцењује нестабилном и претећом, Завод за јавно здравље из Шапца упутио је данас обавештење свим штабовима за ванредне ситуације локалних самоуправа. Како се наводи у обавештењу, у септембру је забележен највећи број оболелих од почетка пандемије ковида-19, укупно 8.980 особа на подручју округа, а највише их је међу онима старости између 35 и 49 година. Наводи се и да расте број прегледа, задржаних на лечењу и преминулих и напомиње да није искоришћено време за примену ”једине сигурне превентивне мере” – вакцинације.


– Молимо вас да узмете још активније учешће у заједничкој борби против заразне болести ковид-19 и да све привредне субјекте подсетите на мере које су на снази, на важност друштвене одговорности сваког појединачног правног субјекта по јавно здравље целокупне заједнице, и да је неопходно да преузму одговорност у поштовању свих важећих мера. Једино заједно можемо се и морамо изборити против вируса, ограничити његово ширење у становништву, а одржати и остале виталне функције друштва – стоји у обавештењу.

Поред тога, локални штабови замољени су и да привредницима препоруче да, уз поштовање мера, за запослене уведу и одређене подстицаје, али и ограничења. Предлаже се да вакцинисани буду награђени са два дана плаћеног одсуства, а да невакцинисани буду удаљени са посла, уколико не доставе доказ о прележаном ковиду-19, али не старији од три месеца.


– За упорне, оне који нису вакцинисани, захтевати негативни пи-си-ар тест, не старији од 72 сата, или АГ тест, не старији од 48 сати. Све трошкове таквих тестирања сносиће запослени – предлаже се у допису Завода.

Предлоге Завода за подстицај становништва на вакцинисање против ковида–19 усвојио је на данашњој седници Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник и у складу са њима дао препоруке привредним субјектима.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници мање новозаражених, у Љубовији дупло више

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – За седам дана преминуло 13 људи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )