ЈЕСЕЊИ ПОЉОПРИВРЕДНИ РАДОВИ – Почела берба кукуруза

ЈЕСЕЊИ ПОЉОПРИВРЕДНИ РАДОВИ – Почела берба кукуруза

У Србији је почела берба кукуруза, а приноси су далеко мањи од очекиваних. Томе су допринеле високе температуре током лета и недостатак влаге. Само на парцелама на којима је примењена потпуна агротехника и које су наводњаване, а таквих је мало, добар род неће изостати. Нажалост, има њива у које комбајни неће ни улазити јер немају шта да оберу.

У Лозници, Крупњу, Малом Зворнику и Љубовији кукуруз намењен за силажу скинут је са њива, а берба је почела на мањем броју парцела. Беру се раније сорте, а принос се креће од четири до шест тона сувог зрна по хектару. У првој недељи октобра почеће берба сората. Прошле године просечан род био је десет тона по хектару, а ове године се очекује да ће бити око седам тона што је значајно мање. Инаће, под кукурузом је на овом подручју око 15.000 хектара.


Још један велики посао очекује ратаре, а то је сетва пшенице. Оптимални рок је од 5. до 25. октобра, али питање је да ли ће сетва почети на време. Због недостатка влаге у земљишту, припрема се одвија отежано па је сигурно да ће ратари пшеницу сејати и после оптималног рока. У нашим крајевима дешава се да пшеница буде засејана и крајем новембра или почетком децембра. Касна сетва изискује веће трошкове, а род је мањи. У пољопривредним апотекама има довољно семенског материјала, као и минералних ђубрива. Очекује се да ће пшеницом у Лозници, Крупњу, Малом Зворнику и Љубовији бити засејано око 5.000 хектара, као што је то било и ранијих година.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Искористите дан

ФУДБАЛ: ЛОЗНИЦА И МЛАДОСТ ПОДЕЛИЛИ БОДОВЕ (1:1) – Гости задовољнији

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )